f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Оголошені деталі перенесення 47-го КМКФ «Молодість» на травень 2018 року

15.09.2017

14 вересня 2017 року в «Укрінформі» відбулася прес-конференція, під час якої було оголошено, що 47-й Київський МКФ «Молодість» відбудеться з 27 травня по 3 червня 2018 року. Натомість 21 та 22 жовтня 2017-го відбудеться дводенна спеціальна фестивальна подія – презентація 47-ої «Молодості».

Нові терміни проведення Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» оголосив наприкінці серпня 2017 року. Відтепер кінофорум проходитиме наприкінці травня. 47-й кінофестиваль «Молодість» відбудеться із 27 травня по 3 червня 2018 року за підтримки Держкіно.

Рішення про зміну дат «Молодості» не було швидким. Перемовини про перенесення фестивалю на травень тривали понад рік. Оскільки з 1993 року фестиваль акредитований FIAPF (Міжнародною федерацією асоціацій кінопродюсерів), потрібно було отримати погодження з боку всіх кінофестивалів, що є членами цієї організації.

Наступного року фестиваль співпадатиме із Днем Києва. І це символічно, оскільки «Молодість» є знаковою подією для міста. Нові дати вигідні як для фестивалю, так і для міста, адже у цей час до столиці приїжджає більше туристів. По-перше, фестиваль матиме можливість залучити нову аудиторію, по-друге, якнайкраще презентувати Київ гостям «Молодості».

Андрій Халпахчі, генеральний директор КМКФ «Молодість»: «Ми впевнені, що такий період, як 27 травня – 3 червня, вигідний і для фестивалю, і для міста. По-перше, можна буде використати відкриті майданчики. Київ мав такі традиції, моє дитинство та юнацькі роки проходили влітку на відкритих майданчиках. У Києві їх було дуже багато, цих кінотеатрів, вони були страшенно популярними і я думаю, що ми будемо цю традицію відроджувати».

Значну підтримку фестивалю надала Київська міська державна адміністрація. Зокрема, напередодні старту фестивалю, 26 травня 2018 року, Київ прийматиме Лігу Чемпіонів УЄФА. За правилами, у місті, яке приймає подію, інші масштабні заходи проводитись не можуть. Але завдяки допомозі КМДА вдалося домовитись із УЄФА і фестиваль розпочнеться наступного дня після фіналу Ліги Чемпіонів у Києві, 27 травня 2018 року.

Діана Попова, голова Департаменту культури КМДА: «В останні вихідні травня Київ святкує свій День народження, і ми завжди будемо у піднесеному настрої. Оскільки наступного року, саме наприкінці травня, Київ прийматиме фінал Ліги Чемпіонів, до нас приїде неймовірна кількість гостей з усього світу. Я сподіваюсь, це стане прекрасним початком новітньої історії кінофестивалю, і разом ми зможемо зробити ще більше промоції для нашого міста. Минулого року ми урочисто підписали «Меморандум про співпрацю», і маємо майже родинні стосунки з кінофестивалем. Мені здається дуже правильним, що ми назавжди закріпили те, що кінофестиваль є київським, і ми будемо про це постійно говорити».

Презентація майбутнього фестивалю розпочнеться 21 жовтня 2017 року у Національній опері України. Дводенна фестивальна подія відкриється фільмом Володимира Лерта «Мир вашому дому!» (Україна), за відомими творами Григорія Горіна та Шолом-Алейхема «Тев’є-молочар».

Пилип Іллєнко, голова Держкіно України: «Держкіно й надалі буде підтримувати кінофестиваль «Молодість» і ми разом попрацюємо над тим, щоб вже за кілька років він асоціювався саме з травневими датами. Дуже важливо, що цьогорічний фестиваль відкриватиметься українським фільмом, востаннє таке було близько 10 років тому. Це і буде світова прем’єра стрічки «Мир Вашому дому!», створеної за підтримки Держкіно. Також хочу зауважити, що, порівняно з попередніми роками, зараз у нас збільшені можливості фінансування «Молодості». Тому ми плануємо надати цьогорічному фестивалю державну підтримку розміром 1 мільйон 300 тисяч гривень. Сподіваюся, наступного року ці можливості будуть ще більшими і ми запропонуємо вагоміший внесок всьому кінофестивальному руху».

22 жовтня 2017 року в кінотеатрі «Київ» буде показано українсько-словацький фільм «Межа». Його прем’єра відбулася 3 липня 2017 року на 52-му Міжнародному кінофестивалі у Карлових Варах, а режисер Петер Беб’як отримав там приз за найкращу режисуру.

Андрій Халпахчі: «22 жовтня, у двох залах кінотеатру «Київ», ми покажемо дуже значну українсько-словацьку копродукцію, фільм «Межа». Ми чекаємо на велику словацьку делегацію. Це будуть режисер, продюсери, всі актори, як українські, так і словацькі, в тому числі, велика словацька актриса Емілія Вашваріова. Вона зіграла у фільмі одну з центральних ролей».

21 та 22 жовтня 2017 року заплановане проведення Індустріальної секції «Молодості».

Її подробиці розкрила генеральний продюсер фестивалю Іванна Дядюра: «Останнім часом великі індустріальні секції на фестивалях присвячені телевізійному продукту. Згідно з новим законом про розвиток кіно, передбачене фінансування на створення серіалів. Ми плануємо, що в рамках індустріальної секції «Молодості», окрім пітчингів, буде проходити також велика індустріальна телевізійна панель, без якої масштабне виробництво
зараз неможливе».

Головні події презентації 47-ого КМКФ «Молодість» 21 та 22 жовтня 2017 року

Національний конкурс

Основну увагу вирішено приділити молодим українським режисерам, тож національний конкурс у жовтні 2017 року все ж таки відбудеться.

У фестивальній штаб-квартирі – кінотеатрі «Київ» покажуть короткометражні стрічки молодих українських режисерів.

Переможець, окрім «Золотого оленя», отримає ще й грошовий приз від генерального партнера фестивалю МСЛ у розмірі 50 тисяч гривень.

Журі Національного конкурсу:

  • Віланд Шпек, засновник секції «Панорама» на Берлінському кінофестивалі. На «Берлінале» працює із 1982 року, є однім із найстаріших його експертів. В 1992-му став директором «Панорами», однієї з провідних і найбільших програм «Берлінале», яка щорічно демонструє понад 40 фільмів.
  • Іван Мадео, швейцарський продюсер. У 2014-му його фільм «Коло» виграв головний приз у секції «Панорама» на Берлінале.
  • Представник від України узгоджується.

Програма «Свобода»

Програма «Свобода» проходитиме за підтримки Інституту ім. Адама Міцкевича (Польща). В її рамках буде показано 7 фільмів, присвячених темам свободи та толерантності.

Відкриється секція легендарним фільмом Анджея Вайди «Людина із заліза». У 1981 році ця стрічка здобула «Золоту пальмову гілку» на Каннському кінофестивалі, а цього року її реставрована копія мала прем’єру на останньому Каннському кінофестивалі.

Спеціальні покази

21 жовтня 2017 року у Національній опері України – світова прем’єра фільму «Мир вашому дому!» (Україна) режисера Володимира Лерта за відомими
творами Григорія Горіна та Шолом-Алейхема «Тев’є-молочар».

22 жовтня 2017 року – «Межа» (Україна, Словаччина) режисера Петера Беб’яка. Одночасний показ у двох залах кінотеатру.

Індустріальна секція

Під час дводенної фестивальної події буде проведено і традиційну індустріальну секцію «Молодості».

Заплановане проведення конференції за участі фахівців кіноіндустрії. Тема засідання – «Київ як перспективна локація для кінозйомок».

Bоat Meeting

В рамках традиційного пітчингу експерти розглянуть проекти фільмів молодих кінематографістів з різних країн світу.

Експерти Bоat Meeting:

  • Пилип Іллєнко, голова Держкіно України.
  • Іво Куммер, голова Департаменту кіно Швейцарії.
  • Ілан Жирар, продюсер (Франція).
  • Представник компанії StarMedia (Україна).

Переможець отримає сертифікат на 10 тисяч доларів на пост-продакшн послуги від компанії StarMedia.

Офіційна інформація