f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Людина-гора Олексій Федорченко

05.06.2017

З 29 травня по 2 червня 2017 року заступник голови НСКУ, кінознавець Сергій Тримбач брав участь у роботі Міжнародної кіношколи молодих кінематографістів "Співдружність" у Батумі, Грузія. Подаємо його польові записки.

Олексій Федорченко за походженням з Полтавщини, у дитинстві не раз гостював у полтавському селі побіля Кременчука. Потому став одним з кращих російських кінорежисерів ("Первые на Луне", "Овсянки", "Небесные жены луговых мари", "Ангелы революции"). Живе і працює в Єкатеринбурзі.

Тут, у Батумі, показали його короткометражну стрічку "Хроноглаз". Дивакуватий учений прагне увійти в минуле, прозріти його, одначе щоразу потрапляє в точку, з якої видно тільки щось мале, шмат побутового часо-простору. Йому хочеться побачити світ очима Бога, а пропонується, і незмінно, дивитися очима мурахи...

Полтавське коріння озивається. Це ж відчай Гоголя – як стати на точку зору Бога, як здолати оту прокляту людську обмеженість? Щоби видно було на всі чотири сторони!

А ще згадалось, серед персонажів Довженкової "Поеми про море" є такий собі генерал Федорченко. Та й у записниках Олександра Довженка прізвище Федорченка одне з найуживаніших...

Чекатимемо на нову картину Олексія. Могутній чоловік запорозького розливу, нашого цвіту! Хай розвидниться, нарешті, хай буде видко на всі чотири сторони світу!

Сергій Тримбач