f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

До 110-річчя кінорежисера Віктора Івченка

22.11.2022

Олег Чорний

НСКУ, кінорежисер

22 листопада виповнюється сторіччя з дня народження відомого українського кінорежисера Віктора Івченка. Він народився в 1912 році на Харківщині, в місті Богодухів. За збігом обставин цього року у Віктора Іларіоновича ще один ювілей, але сумний. Він передчасно помер 6 листопада 1972 року, коли йому ще не виповнилось і шістдесяти років.


В історію українського кіно Віктор Івченко посідає особливе місце, він починав як театральний режисер у театрі ім. М. Заньковецької. І поставлені ним вистави мали успіх, зокрема спектакль «Вій, вітерець» за п’єсою у віршах латиського класика Яніса Райніса.

1953-го року він переїжджає зі Львова до Києва, і відтоді його життя пов’язане з столицею України та з Київською кіностудією художніх фільмів. Хіба не сміливий вчинок – залишити театр, де здобув успіх і почати освоювати нову професію у віці 41 року? Вже перший фільм кінематографіста-дебютанта має успіх в прокаті. Це стрічка «Доля Марини», яку Івченко зняв у співпраці з іншим режисером – Ісаком Шмаруком. Протягом першого року прокату «Долю Марини» переглянули понад 37 мільйонів глядачів.

Далі:

https://www.kyivpost.com/uk/article/opinion/poglyad/do-100-richchya-kinorezhysera-viktora-ivchenka.html?fbclid=IwAR31qdqHXfgUsypqi21VlIJx-wgvMny0Fi2BfqbRGPLbnM2tVMC8kha8lhg