f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

І АННИЧКА ПІШЛА...

20.11.2020

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Критик Леонід Павлючик повідомив: у Мінську померла актриса ЛЮБОВ РУМЯНЦЕВА (1943-2020). Вона зіграла чимало ролей, в театрі і кіно, але для мене назавжди залишиться гуцулкою АННИЧКОЮ з однойменного фільму Бориса Івченка 1968 року (це був дебют режисера, за три роки потому він поставить "Пропалу грамоту", відому нині більшості українців).

Вочевидь на вибір саме РУМЯНЦЕВОЇ вплинув білоруський фільм "Альпійська балада", за повістю і сценарієм Василя Бикова (1965, реж. Борис Степанов). 22-річна актриса блискуче зіграла італійку Джулію, яка тікає з концтабору разом з радянським солдатом, білорусом Іваном (Станіслав Любшин). Романтична історія кохання, що наражається на жорстокі реалії війни, помножені на випробування горами. От сей контраст романтичного й прекрасного, того, що ніколи не вмирає в людині, й фактури війни, безжалісної до людини і визначає поетику картини...

В "АННИЧЦІ" Румянцева так само грає дівчину, яка поставлена в ситуацію, де її позбавлено вибору - батько (чудовий Кость Степанков, який надає ролі таких собі шекспірівських відтінків) вимагає, аби вона виходила заміж за поліціянта Романа (Іван Миколайчук). Це роки німецької окупації, закони патріархального колективу підсилено законом військового часу. Анничка обирає любов до пораненого солдата (Грегоре Григоріу), обирає саму себе і, зрештою, смерть.

Дивовижна природність молодої актриси, її жіночий чар роблять цю роль подібною до екранного сонця, промені якого пробивають пітьму тодішнього життя. Ті самі промені, яких ми так потребуємо і сьогодні.

Що ж, душа РУМЯНЦЕВОЇ рушає на побачення з Борисом Івченком і його батьком, так само режисером (у даному разі він співсценарист фільму) Віктором Івченком, оператором Миколою Кульчицьким... І, звичайно, колегами-акторами - Іваном Миколайчуком, Костем Петровичем Степанковим, Анатолієм Барчуком (позавчора у нього якраз трапився день народження), Василем Симчичем, Бориславом Брондуковим, молдавським актором Грегоре Григоріу (це його Андрія полюбила Анничка)... Та майже всі уже там, окрім Івана Гаврилюка (пошли йому, Боже, здоров"я!).

Пам"ять живе... Рік тому я був у музеї фільму "АННИЧКА" (див фото), який відкрито у Верховині (колишнє Жаб"є) - тут, саме тут і саме в тій хаті і тому дворищі знімалась стрічка. Чаклунське мистецтво кіно робить людину безсмертною. Знайдіть фільм і зустріньтесь з Анничкою-РУМЯНЦЕВОЮ - вона жива, вона житиме. Бо ж є в душі людини, у самому єстві її те, що не вмирає ніколи.

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach

АННИЧКА

https://www.youtube.com/watch?v=tSKFfIF2k0o

АЛЬПІЙСЬКА БАЛАДА

https://www.youtube.com/watch?v=Z5BNTpK2_ak