f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Вшановуємо ювілей Олександра Довженка

22.09.2024

У другу суботу вересня святкували професійне свято кінематографістів - День українського кіно. Наше з вами свято, дорогі колеги. Цього року воно особливе: у ці дні в Україні відзначаємо 130 років з дня, коли на світ народився «поет у кіно, живописець у літературі» - Олександр Петрович Довженко – визначний самобутній кінорежисер, фундатор поетичного кіно.

Територіальні осередки Національної спілки кінематографістів України підготували і провели різноманітні заходи до Дня українського кіно та з вшанування пам’яті визнаного в усьому світі митця.

Наймасштабніші заходи проведені були в Одесі. І це логічно, бо саме тут, на Одеській кінофабриці, розпочинав свій шлях до екранної слави майбутній геніальний кінорежисер. Здійснили покладанням квітів до меморіальної дошки класикові на фасаді Одеської кіностудії та на Алеї зірок біля оперного театру. Відбувся перегляд створеної Довженком в Одесі стрічки «Сумка дипкур’єра», якому передував виступ кінознавця – члена Правління НСКУ Євгенія Женіна. Для студентської молоді, шанувальників кіно влаштували екскурсію по кіностудії та до Музею кіно, під час якої присутні почули цікаві розповіді від режисера-постановника, народного артиста України, Секретаря НСКУ і Голови Одеського відділення НСКУ професора Ярослава Лупія. В Одеському літературному музеї відбулось відкриття виставки «Я -України син», присвяченої Олександрові Довженку.

Розстріляне українське відродження і кінодокументалістика - таким був лейтмотив зустрічі, організованої Полтавським осередком НСКУ спільно з Галереєю мистецтв імені Миколи Ярошенка з нагоди 130-ої річниці від дня народження Олександра Довженка та Дня українського кіно. Відбувся показ документального фільму "Соловецькі в'язні з України. Лесь Курбас, Микола Куліш" та спілкування з авторським колективом стрічки.

Дніпропетровський осередок провів кінозустріч «Олександр Довженко. Постать на тлі епохи», де відбулась розмова про сповнене пошуків, знахідок і втрат, багато в чому трагічне життя митця, про суперечливі моменти його біографії, непрості стосунки із владою, згадали його екранних героїв, подивились уривки з фільмів режисера: «Сумка дипкур’єра», «Звенигора», «Арсенал», «Земля» (модератор Валентина Слобода). У відділі документів з питань мистецтва бібліотеки був організований перегляд документального фільму «Олександр Довженко. Загублена любов». Напередодні Дня українського кіно у Дніпровському Будинку мистецтв дніпровські кінематографісти провели «Відлуння 15-го Всеукраїнського фестивалю екранних мистецтв «Дніпро-сіnema» ім.Данила Сахненка, де присутні змогли побачити частину короткометражних фільмів та уривки з повнометражних фільмів, автори яких були визнані лауреатами фестивалю.

Кінознавець, член Запорізького осередку НСКУ Людмила Сиващенко підготувала для запоріжців пам'ятний вечір, присвячений ювілею Олександра Довженка, де відбудеться показ фрагментів культових кінострічок режисера «Земля», «Звенигора» та «Арсенал».

У Івано-Франківському кінотеатрі «Люм'єр» за підтримки НСКУ відбувся кінопоказ відреставрованої фільмокопії 1930 року шедевру світового кіномистецтва «Земля» з україномовним титражем і музичним супроводом колективу “Даха Браха”. Також з нагоди цієї події було створено спеціальну поштову марку, поштовий конверт і листівку за проєктом Укрпошти «Власна марка» (куратор Ольга Терешкун). Цікаву розмову про ювілей Олександра Довженка та «відлуння» фестивалю «Дніпро- сіnema» з показом уривків з фільмів колег-кінематографістів при велелюдному зібранні провела в універсальній науковій бібліотеці ім. Івана Франка член правління НСКУ Марія Вайно.

З 24 серпня до 15 вересня проведено до Дня українського кіно третій кіноклубний фестиваль українського кіно в Житомирі, де можна було побачити 14 стрічок, створених українськими кінематографістами в останні роки. До переглядів долучились студенти фахового коледжу (педагоги В’ячеслав Майборода і Ігор Шурпан).

Організували святкування Дня українського кіно і черкащани: у обласній філармонії відбувся концерт-подорож «Українська музика в кіно», де виступив ансамбль «Росава», а усіх присутніх привітав голова осередку НСКУ Олександр Деньга.

Кінематографісти Волині (голова Віталій Герасимлюк) на зустрічі із старшокласниками школи №4 розповідали про творчий доробок О.Довженка, про участь у Всеукраїнському фестивалі "Дніпро-cinemа», про переможців фестивалю, продемонстрували документальні стрічки кінематографістів-земляків. Особливу увагу приділили творчості Олеся Саніна та Сергія Михальчука, які вчились у цій школі.

Зараз, коли наша Україна знову в огні, творчість Олександра Довженка сприяє вихованню патріотизму, формуванню незламність національного духу та національної ідентичності.

Голова Координаційної ради територіальних осередків Валентина Слобода.