f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Прес-реліз: Вечір «ЗЕМЛЯ, ОПАЛЕНА ЗІРКОЮ «ПОЛИН»

25.04.2024

24 квітня п.р. у Синій залі Будинку кіно НСКУ відбувся вечір – спомин про трагедію українського народу: ядерний вибух Чорнобильської станції.

Все менше стає учасників порятунку України та Європи від ядерного удару. От і в глядацькій залі було незвично мало людей. Переважно люди старшого віку. На відміну від попередніх подій, присвячених кінематографістам, які з перших днів занурились в радіоактивний пил ЧАЕС. Імена кінооператорів – першопрохідців, режисерів, сценаристів, редакторів, освітлювачів, водіїв відомі і широкій публіці, і колегам по професії. Згадували у березні та на початку квітня видатного українського режисера Ігоря Кобрина та його вірного друга кінооператора Юрія Бордакова.

А от на чорнобильський дзвін напередодні 26 квітня 2024 року прийшли перш за все кінематографісти, які пройшли наскрізь жахливе випробування, і не стомлюються відкривати нові сторінки своєї відданої діяльності під час роботи на ЧАЕС.

Кінорежисер Андрій Михайлик коментував власні враження від квітневих подій 1986 року, відкриваючи імена і адреси Чорнобильського краю, історичні цінності, які складались сотнями років, сягаючи до тієї крапки існування радянського режиму, якою став Великий Вибух. Дякуючи і вклоняючись подвигу кінематографістів на екрані виникали епізоди з фільмів («Пробач мені, Поліське», «Чорнобиль: Два кольори часу», «Чорнобильська весна – 2006», а фільм «Інший Чорнобиль» отримав чергове життя перед глядачами у своїй творчій та ідеологічній цілісності.

Кінорежисер Андрій Михайлик надавав слово кінематографістам і телевізійникам, які безпосередньо фіксували трагічну «лопатну» участь радянських солдат, самовідданість науковців та інженерів. Голова НСКУ кінооператор Сергій Борденюк неодмінно згадав свого побратима кінорежисера Костянтина Степанкова – молодшого, з яким знімав фільм про трагедію Чорнобиля, цікаві епізоди спілкування з чиновниками та офіцерським складом. І, як завжди, привернув увагу до легендарної матері і актриси Ади Миколаївни Роговцевої, яка і до нині знаходиться на передових рубежах із своєю родиною.

Народний артист України, Шевченківський лауреат, екс-директор УКРТЕЛЕФІЛЬМУ Леонід Мужук проаналізував стихійне, а згодом формальне походження означального терміну «ліквідатор», розглянув його під різними смисловими значеннями та відповідностями. Його зустрічі з всенародною поетесою Ліною Костенко повинні знайти своє відображення в журналістиці та фільмах, присвячених глобальним висновкам української Берегині.

Кінорежисер Андрій Михайлик під час своїх виступів багато вніс корисних пояснень з минулого і сьогодення. Його етнографічний фільм «Інший Чорнобиль» по закінченню був віддячений оплесками аудиторії.

https://www.youtube.com/watch?v=zSqDpHQ8fG0

Прес-служба НСКУ