f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

НАТАЛЯ СУМСЬКА і АНАТОЛІЙ ХОСТІКОЄВ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У ВЕЧОРІ ПАМ'ЯТІ КІНОРЕЖИСЕРА СТАНІСЛАВА КЛИМЕНКА.

03.04.2024

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

На фото: ще до початку вечора, під час короткої зустрічі з головою Спілки кінематографістів Сергієм Борденюком (крайній праворуч). Встигли дещо обговорити, зокрема, про можливий показ однієї з вистав за участі Сумської та Хостікоєва, на сцені Червоного залу Будинкі кіно. Чом би й ні?

Крім того, я "звинуватив" Анатолія Хостікоєва у замаху на моє життя - кілька років тому, під час виступу артиста (Червоний зал Будинку кіно) на вечорі пам'яті Костя Степанкова я ледве не помер: від сміху... Через годину я знову помирав од сміху - пан Анатолій показував епізод зйомки фільму "Камінна душа". Дивовижно пластично, стереоскопічно, з масою смішних подробиць... Великий актор, Його величність актор!

А ще на фото й ми, зі Станіславом Чернілевським.

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach

Sergiy Trymbach

АКТОРИ НАТАЛЯ СУМСЬКА, АНАТОЛІЙ ХОСТІКОЄВ, ВОЛОДИМИР ШПУДЕЙКО, РАЇСА НЕДАШКІВСЬКА, ГАЛИНА СТЕФАНОВА, КІНООПЕРАТОР ВІКТОР ПОЛІТОВ, ПОЕТ І ФІЛОСОФ СТАНІСЛАВ ЧЕРНІЛЕВСЬКИЙ УЛАШТУВАЛИ ВЕЧІР-ФЕЄРІЮ З НАГОДИ 70-ліття РЕЖИСЕРА СТАНІСЛАВА КЛИМЕНКА…

Синя зала Будинку кіно. Спогади про режисера Станіслава Клименка, якого давно вже немає серед нас. Та коли слухаєш Наталю Сумську, її розповідь про зйомки «Дудариків», про те, як режисер умів налаштовувати акторів на відтворення найтонших емоцій, як знаходив містки від одного артиста до іншого, то з’являється відчуття присутності героя вечора…. Тим більше, коли слідом за тим бачиш епізоди фільму….

А вже коли Анатолій Хостікоєв розповідав про зйомку «Камінної душі» - з дивовижним гумором, з любов’ю до артистів, з надзвичайною архітектонікою деталей і жестів - усе бачиш, ніби живе й сьогоденне, смішне і драматичне. Ось, до прикладу, Богдан Бенюк, який остерігається прийняти пропозицію режисера осідлати коня і висуває контрпропозицію: він буде пішим розвідником. І вже він при цім ділі обстежує довкілля… А ось як знімався епізод, в якому до Марусяка-Хостікоєва приходить місцевий хлоп, котрий дізнався про те, що дружина зраджувала йому - з Марусяком… Яка ж веремія витворюється - під громовий регіт залу. Узагалі, Хостікоєв просто видатний майстер перетворювати реальні історії на літературно-мистецькі мінівистави.

Володимир Шпудейко не тільки оповів про зйомки фільму «Весь світ в очах твоїх», а й урізноманітнив розповідь смішною історією про сприйняття картини глядачем-підводником, який, за власним зізнанням, подивився цей фільм сто разів - в океанських глибинах… А вже після перегляду, у фойє, Шпудейко, на замовлення Раїси Недашківської, продемонстрував елементи вищого танцювального пілотажу.

Глибокими й водночас зворушливими були спогади акторки Галини Стефанової, котра у Клименковім фільмі «Поет і княжна» колись зіграла Варвару Репніну. Соло Раїси Недашківської теж мало успіх, як і виступ оператора Віктора Політова, котрий, несподівано для мене, повідав про останню волю Клименка: поставити фільм за кіноповістю Олександра Довженка «Україна в огні». Зворушливо було дізнатись, що Станіславові прийшлась до душі моя книжка про Довженка, що в ній він бачив основу фільму про великого митця.

У вечорі взяли участь дочка Станіслава Клименка Христина (вона є працівницею Національного музею Тараса Шевченка), та племінниця Неллі, які надали цікаві подробиці з життєпису режисера… Ну а вів вечір, за моєї невеликої підтримки, Станіслав Чернілевський - як завжди глибоко, образно, емоційно…

https://www.facebook.com/photo/?fbid=25948242031441678&set=pcb.25948243471441534