f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ПІДСУМКИ - ПОЗИТИВНІ, ПЛАНИ – АМБІЦІЙНІ, НАСТРІЙ – РОБОЧИЙ, ВІДНОСИНИ – ДРУЖНІ

09.03.2024

Одеське відділення Національної спілки кінематографістів України

Збори Одеського відділення Національної спілки кінематографістів України відбулися у залі кіностудії. На них завітав потужний десант керівництва Спілки – Голова НСКУ Сергій Борденюк, його заступник Сергій Тримбач, Голова Ревізійної комісії Єлизавета Плєсконос та Голова Координаційної Ради осередків НСКУ Валентина Слобода.

Не є таємницею, що від самого початку збори планувалися як звітно-перевиборчі. І хоча напередодні, окрім офіційної публікації про збори та навіть прискіпливого поіменного сповіщення про них телефоном та електронною поштою мало не кожного члена ОО НСКУ, все одно свої стовідсотково об’єктивні корективи до первісних планів внесли дійсно форс-мажорні реалії сьогодення.

Так, по-перше, вимушено відсутніми в залі виявилися ті з кінематографістів, хто зараз перебуває у складі Збройних Сил України та дає гідну відсіч рашистським окупантам на передовій. При всьому бажанні не дозволив дістатися місця проведення зборів стан здоров`я колег, скажімо, «дуже поважного віку». Втретє, свою роль відіграло й постійне, за обставинами військового стану, перебування групи наших товаришів за межами міста та країни… Далися взнаки й те, що за лічені години до оголошеного початку зборів відбулася чергова кривава, з жахливими наслідками та загибеллю людей в місті, атака орків на Одесу, що також вплинуло на можливість зібрати необхідну кількість спілчан. Словом, необхідного, за Статутом НСКУ та Положенням про найчисленніше в країні його Одеське відділення, кворуму для прийняття рішень та обрання Голови та членів Правління ОО НСКУ, не було зафіксовано.

І тоді було запропоноване рішення, яке, до речі, викликало схвалення з боку керманичів Спілки: збори все одно провести, але за виключенням тих процедур, де кворум є обо’язковим. Звісно, перш за все хвилиною мовчання віддали шану пам’яті тим з одеських кінематографістів, хто пішов з життя за термін, що минув з часу проведення попередніх зборів.

З розповіддю про життя та діяльність відділення у вкрай складних умовах спочатку коронавірусної пандемії, а подалі й запровадженням воєнного стану - виступив Голова Одеського відділення НСКУ – Секретар НСКУ Ярослав Лупій та звітували (за напрямками особистої відповідальності) члени Правлінь НСКУ і ОО НСКУ Марина Багрій-Шахматова, Євгеній Женін, Віллен Новак, члени Правління ОО НСКУ Володимир Євсіков та Сергій Тарасов. До них долучилися багаторічний головний редактор Одеської кіностудії Галина Лазарєва та Сергій Куркаєв, який теж не перший рік перебуває у наших лавах.

Особливо зазначалося, що, нарешті, знову у титрах нових фільмів з’явився логотип Одеської кіностудії, і з цього приводу, зокрема лунали оплески на адресу патріарха нашого кіно Віллена Новака, який у властивій йому манері відверто зізнався учасникам зборів, що рівною мірою любить… кіно та жінок. Йшлося про значну роботу керівників відділення на суто громадських засадах, адже ніякого фінансування та, навіть, можливості залучення бухгалтера, за останні роки відділення не отримувало; про фактичне подвижництво, незважаючи на численні труднощі, у збереженні унікального Музею кіно ОО НСКУ; про дуже вагому та – головне! - дієву соціальну допомогу тим, хто її потребує; про участь у багатьох патріотичних та волонтерських проектах, включаючи публікації у друкованих ЗМІ та тематичні програми на ТБ; про спільні справи з іншими творчими спілками; про активну та послідовну позицію кінематографістів – у популяризації вітчизняної кіноспадщини; про суттєву освітянську підготовку професійної зміни; про налагодження та посилення повсякденної взаємодії та взаємодопомоги з керівництвом кіностудії…

Окремо та детально говорилося про акції, що їх затверджено планом роботи на поточний рік, та про конкретні деталі й терміни їх втілення у життя – тут і широке відзначення 100-річчя геніального Сергія Параджанова, на честь якого ЮНЕСКО оголосило 2024 рік – роком Параджанова, і гідні організація та проведення всеукраїнських та загальноміських урочистостей до 90-літь визнаного корифея сучасного світового кіно Кіри Муратової, чия творчість чи не повністю (за винятком одного-єдиного фільму з кількох десятків) пов’язана з Одеською кіностудією, та класика кіно для дітей і юнацтва Валентина Козачкова, і чимало інших амбіційних проектів…

З фактичною програмою всілякої підтримки одеситів та конкретними її підтвердженнями, а також з важливими та фаховими зауваженнями та рекомендаціями звернулись до одеських колег Сергій Борденюк та Сергій Тримбач. Ясна річ, не обійшлося й без гострих питань внутрішнього життя Спілки, але саме тут чи не найважливішу роль відіграли виступи Єлизавети Плєсконос та Валентини Слободи, які чітко й авторитетно відповіли на всі запитання.

До речі, також і під час прогулянки з гостями територією «Чорноморського Голівуду» у супроводі директора студії Андрія Осіпова та знайомства з Музеями кіно ОО НСКУ та кіностудії - тривало невимушене обговорення і тих питань, яких торкалися у ході зборів, і багатьох інших. Зокрема – того, що заплановані звітно-перевиборчі збори одеських спілчан неодмінно відбудуться, нехай ї дещо пізніше. Тому й цілковито обгрунтовано передує цим нотаткам зазначений його заголовок.