f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ПРО ЗБОРИ ЧЛЕНІВ ОДЕСЬКОГО ОСЕРЕДКУ НСКУ

04.03.2024

Минулої суботи, 3 березня, відбулися збори Одеського осередку НСКУ, перші, після спілчанського з'їзду у жовтні 2023 року. Статус запланованого звітно-виборного зібрання переформатувався на звітний - не вистачило участі декількох спілчан для кворуму, що необхідний для проведення виборів.

Безумовно, на недостатню явку членів осередку вплинула нічна атака рашистських терористів на Одесу, від чого місто зазнало нових страшних і непоправних втрат.

Отже, збори відбулися - звісно, без перевиборів правління і голови осередку, цю процедуру довелося відкласти на майбутнє. Обговорили чимало питань, серед яких були і конфліктні, пов'язані здебільшого з фінансово-економічним станом осередку (з кожного було надано роз'яснення). Голова правління осередку Ярослав Лупій і заступниця голови Марина Багрій-Шахматова звітували про пророблену, упродовж останніх років, роботу. Це і творчі заходи, і доволі вражаючі цифри соціальної фінансової допомоги кінематографістам, які потрапили в біду. Голова ревізійної комісії Алла Мещерякова надала свою версію роботи осередку, яку взято до уваги і прокоментовано.

Головував на зборах Олександр Токарєв. Виступили Вілен Новак, Євген Женін, Володимир Євсіков, Сергій Тарасов, Леонід Павловський. Серед обговорюваних питань - стан архівно-музейної колекції, відзначення ювілеїв Сергія Параджанова, Кіри Муратової, Олександра Довженка, поповнення, співпраця з Одеською кіностудією. Особливо наголошувалося на необхідності поповнення спілчансього осередку новими членами - молоддю Одещини!

У роботі зборів взяли участь і виступили - голова НСКУ Сергій Борденюк, який, зокрема, повідомив про відновлення фінансування діяльності осередку з 1 березня 2024 року, заступник голови НСКУ Сергій Тримбач, голова спілчанської Координаційної ради Валентина Слобода, голова ревізійної комісії НСКУ Єлизавета Плесконос. Окрім того, гості оглянули територію кіностудії, експозицію Музею історії кіно та старовинний особняк, що належав до 1917 року Олені Демидовій, княгині Сан-Донато і де міститься архівно-музейна колекція, що належить Спілці. Дім знаходиться в аварійному стані, ситуація, що потребує негайного виправлення…

Ряд питань було обговорено під час зустрічі керівництва НСКУ та Одеського осередку з генеральним директором Одеської кіностудії Андрієм Осіповим.

Висновки цього візиту змоделювали візії наступних поїздок до осередків Національної спілки.