f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Нищук заявив, що на членів Шевченківського комітету тиснули одні з номінантів

26.02.2024

Sergiy Trymbach

НСКУ,Українська кіноакадемія

Голова Шевченківського комітету ЄВГЕН НИЩУК РОЗПОВІВ, що команда стрічки "Тарас. Повернення" здійснювала тиск на членів Шевченківського комітету після того, як не пройшла у наступний тур відбору лауреатів премії.

Про це Нищук розповів у програмі "Культура на часі".

Ще 16 лютого на сайті Національної спілки кінематографістів оприлюднили заяву, де зазначено, що команда фільму "Тарас. Повернення", яка була серед номінантів цьогорічної Шевченківської премії, розгорнула "потужну пропагандистську кампанію з метою дискредитації кінострічки «Памфір» і її режисера". Зокрема, у соцмережах вони розповідали, що цей фільм "орієнтує українців на поразку". Євген Нищук же зазначив, що просив кіноспільноту написати цей лист ще після першого туру, оскільки це мало стати реакцією на негативний прецедент, адже "почався агресивний хейт, навіть з погрозами членам комітету і конкурентам, які продовжили боротьбу".

Він додав, що це погана тенденція і така агресивна поведінка неприйнятна: члени комітету не повинні розповідати, чому і за кого голосували, оскільки усі рішення ухвалюють таємним голосуванням. Щобільше, "ми всі живемо в одному культурному просторі, ми всі маємо стосунки одне з одним і ми не можемо переходити на особистості", — сказав голова комітету.

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach

https://suspilne.media/culture/689622-nisuk-zaaviv-so-na-cleniv-sevcenkivskogo-komitetu-tisnuli-odni-z-nominantiv/?fbclid=IwAR3fesVeNKwt77DlolBUq-7FdfZQbKuJPa6IeTYAuyq8DhXnoNtLXyLf3ps

ЗАЯВА ПРЕДСТАВНИКІВ КІНОСПІЛЬНОТИ УКРАЇНИ

16.02.2024

https://www.ukrkino.com.ua/about/spilkanews/?id=19137