f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Рік Параджанова набирає обертів

11.01.2024

Опубліковано Valeria Ivanenko · 20 год

Спілка кінематографістів України обіцяє на своїй сторінці знайомити вас зі всіма публікаціями присвяченими Майстру.

Ми вітаємо пані Олену Гончарук з почесною нагородою від Національної Академії мистецтв України, що було вручено їй вчора в рамках урочистого вечора з нагоди сторіччя від дня народження Сергія Параджанова і дякуємо за участь в організації вечора, за предоставлений для показу фільм "Тіні забутих предків" і за цікаівий матеріал, опублікований на сторінці Довженко-Центр: Dovzhenko Centre:

"Замітка про зйомки першого самостійного повнометражного фільму Сергія Параджанова у селі Піщана на Черкащині. Режисера тут помилково називають Славою Параджановим. Газета "Радянський спорт", липень 1958 року.

Фільм "Перший хлопець" був достатньо успішний у глядачів (його переглянули більше 20 мільйонів), але вважався творчою невдачею як критиками, так і самим Параджановим.

У 1966 році у журналі "Мистецтво кіно" (рос. Искусство кино) він писав:

"Коли я почав працювати над фільмом "Перший хлопець", то вперше відкрив для себе українське село — відкрив його приголомшливої краси фактуру, його поезію. І цю свою чарівність спробував висловити на екрані. Але під ударами сюжету — а це по суті була погана гумореска — розсипався весь будинок. Ні до чого виявилися краєвиди, кам'яні баби, лелеки, трактори, солом'яні віночки". Фільм на даний момент відсутній у колекції Довженко-Центру"

Valeria Ivanenko

https://www.facebook.com/valeria8828

https://www.facebook.com/ukrkino/