f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Прес-реліз «Вечора пам’яті до Дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС»

15.12.2023

13 грудня 2023 року в Синій залі Будинку кіно НСКУ зібрались українські кінематографісти та телевізійники заради спогадів про участь кожного в події, яка, майже сорок років тому, змусила здригнутися, без перебільшення, весь світ, а саме - про роботу в зоні Чорнобильській АЕС, в безпосередній близькості до жерла атомного вибуху, в штреках атомної станції, в кабінах гелікоптерів…

Модератором цієї зустрічі виступив відомий кінопубліцист Андрій Михайлик. Перше слово було надано одному з фундаторів телебачення в Україні Валерію Макаренку, який, не питаючи дозволів, 26 квітня 1986 р., вирушив на зйомки в радіаційні простори Чорнобильської АЕС. Відео, запропоноване присутнім для перегляду, було змонтовано з фрагментів різних документальних стрічок-спогадів присвячених Чорнобильській катастрофі, де в кожному кадрі закарбувалась самовіддана праця тисяч ліквідаторів - військових та цивільних, їхня відвага на рівні самопожертви заради життя мільйонів людей.

У виступах кінематографістів та телевізійників мова йшла не лише про страшну подію1986 року, а перш за все, про роботу медіа в найгарячіших точках боротьби з наслідками катастрофи. Долаючи заборони, відчайдушно пробиваючись в саме пекло з кіно-відеокамерами, журналісти і оператори в інтерв’ю, репортажах, коментарях відкривали причини і наслідки катастрофи. Головне про що тоді думалось в останню чергу, але що було (як то часто буває) високо оцінено з часом - це увіковічення самих ліквідаторів, їхніх обличь, імен, подробиць подвигу кожного…

Субтитри фільмів зберегли зірковий склад авторів героїчного літопису: режисерів Володимира Шевченка та Володимира Кірсанова, кінооператорів: Віктора Кріпченка, Володимира Таранченка, Олександра Юдковича, Сергія Борденюка, кінодраматурга Ігоря Малишевського, телевізійників: Ігоря Кобрина, Юрія Бордакова, Леоніда Мужука, Хема Салганіка та багато імен інших самовідданих літописців.

Детально розповіла про насичений та стрімкий «конвеєр», що зв’язав зйомки, монтаж та озвучення відзнятого матеріалу, на який з нетерпінням чекали глядачі у всьому світі, Тамара Бойко - в ті роки художній керівник об’єднання Укртелефільм. Режисерка Жанна Бебешко закликала колег сприяти пришвидшенню вирішення багатьох назрілих проблем тих ветеранів української кінематографії та телебачення, які ризикуючи здоров’ям, а часто і життям, висвітлювали страшні події на Чорнобильській АЕС у 1986 році.

Завершив вечір кліп режисера Костянтина Степанкова - молодшого та кінооператора Сергія Борденюка, який, вже в якості новообраного Голови НСКУ, виступив з заключним словом, простеживши зв'язок між Чорнобильською катастрофою і сучасним лихоліттям. Доречним було його прохання адресоване присутній в залі молоді – уважно вивчати події минулих часів, щоб розуміти сьогодення та мати змогу відкритими очима дивитися у майбутнє.

Картини, фрагменти з яких були продемонстровані під час зустрічі кінематографістів і телевізійників:

«Чорнобиль, хроніка важких тижнів», «Звичайний Чорнобиль», «На шляху до відродження», «Барліг для ядерного звіра», «Покаяння».

Прес-служба НСКУ