f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Прес-реліз чергового засідання секретаріату НСКУ

13.12.2023

11 грудня 2023 року відбулося друге засідання новообраного секретаріату НСКУ. Аудиторія складалась з двох груп: більшість учасників зібралась безпосередньо у робочому кабінеті новообраного голови НСКУ, який координував засідання, решта скористалася допомогою відео конференції Zoom.

Перше слово було надано заступнику голови НСКУ Сергію Тримбачу. Він дав свою оцінку сучасному стану справ у Спілці, підкресливши непросте становище в якому починає свою діяльність новообране керівництво НСКУ та Спілка в цілому, і поділився своїм баченням впровадження конкретних дій, які мають допомогти пройти непростий шлях подолання існуючих проблем. Сергій Тримбач підтримав пропозицію голови правління Української кіноакадемії, члена спілки кінематографістів Ольги Бесхмельнициної про утворення групи, яка реалізуватиме рішення що мають сприяти розвитку документального кіно, враховуючи ідеологічні, політичні, економічні, соціальні проблеми та питання пов’язані з фільмовиробництвом.

Йшла мова і про необхідність посилення групи, що буде займатися вирішенням кінематографічних завдань за допомогою комунікації з державними установами, включивши до неї членів Спілки Романа Балаяна, Ольгу Бесхмельніцину, Євгена Ніщука, Дмитра Лінартовича, Ярослава Пілунського. Продюсер Денис Іванов виступив з пропозицією щодо формування відповідних вимог до кандидатів – вступників до НСКУ та створення системи отримання рекомендацій до вступу від професійних гільдій. Він також підняв питання, щодо необхідності керування комісіями двома співголовами. Остання пропозиція викликала гарячу і тривалу дискусію.

Режисер Андрій Дончик підкреслив необхідність максимальної відкритості комісій та важливості консолідації спільних дій для вирішення складних завдань у відносинах з Держкіно України.

Були заслухані виступи щодо необхідності посилення підтримки ветеранів української кінематографії, організації соціальної та медичної допомоги.

По закінченню засідання новообраний голова НСКУ Сергій Борденюк розповів про намічені заходи щодо визначної дати - сторіччя з Дня народження видатного українського та вірменського кінорежисера Сергія Параджанова.

Всі зафіксовані виступи будуть винесені на обговорення та затвердження на Пленумі НСКУ, який відбудеться 14 грудня 2023 року о 16 .00.

Прес-служба НСКУ