f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Вітаємо з днем народження оргсекретарку Правління НСКУ Олену ПАРФЕНЮК

07.12.2023

Стелла Кломінська

НСКУ, редакторка, кінознавиця, хронологиня

Сьогодні день народження дивовижної людини, енергійної і сонячної, доброзичливої і турботливої, завдяки якій кожний захід Національної Спілки кінематографістів перетворюється на справжнє родинне свято. Вона стрижень і душа спілки, вона її "розум, честь і совість", вона її натхненник і творець! Люба моя, живи довго, щасливо і не хворій!!!

Парфенюк Олена Борисівна — український кінознавець. Заслужений працівник культури України (2000). Член Національної Спілки кінематографістів України.

Народилася 7 грудня 1947 р. у м. Луцьк, Волинська область в родині робітника. Дочка художниці з гриму Парфенюк Олени Павлівни.

Закінчила кінознавчий факультет Київського державного інституту театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого (1974).

З 1971 р. завідує секретаріатом в Спілці кінематографістів України. Виступає з статтями з питань кіномистецтва.

Співавтор сценарію з Т. Дерев'янко мультфільму «Щасливий принц» (1990, за казкою О. Уайльда). Зібрала матеріал до книги «Будем жить!» (1995, у співавт. з Т. Дерев'янко).

З 27 червня по 28 серпня 2017 року тимчасово виконувала обов'язки Голови Національної спілки кінематографістів...

"Багатолітній оргсекретар Спілки, вона й справді організовує колективний простір душ наших, екранних і позаекранних,- писав про неї Серній Тримбач.

"Справжня енциклопедистка, не випадково ж є бажаною авторкою багатьох енциклопедій, високофаховий знавець історії вітчизняного кіно. Історії у фільмах, особах, пригодах, інтригах, парсунах-портретах…

А головне - чарівна жінка, патріот України, кіно і нашої Спілки. В останні два роки це виявилось на повну - Олена, практично без зарплати, працює якісно і самовіддано. Берегиня кіно, так, Берегиня! Без неї Спілку, Будинок кіно уявити не те що важко - просто неможливо"!

https://www.facebook.com/klominska