f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ГО "Докудейз" приєднується до "Відкритого звернення діячів/-ок кінематографії"

03.11.2023

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

ГО "Докудейз" приєднується до «Відкритого звернення діячів/-ок кінематографії до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо “Проєкту Стратегії розвитку кіно в Україні до 2027 року”».

Державне агентство України з питань кіно продовжує систематично порушувати законодавство України та спричиняти серії невиправданих скандалів. Наразі відбувається вже друга за рік спроба затвердити «Проєкт Стратегії розвитку кіно в Україні до 2027 року». Безумовно, з порушенням дотримання процедури.

Держкіно фактично імітувало громадське обговорення й проігнорувало майже всі пропозиції та зауваження, які були надані професійною спільнотою. Не внісши до проєкту Стратегії жодних суттєвих змін, Держкіно знову подало його на розгляд Кабінету Міністрів України, зневаживши вимоги та застереження громадськості.

Зокрема, проєкт містить положення про «оптимізацію» діяльності Довженко-Центру — єдиної в Україні інституції, яка координує збереження, відновлення, вивчення та примноження Національного фільмофонду України. Що, по суті, приховує «реорганізацію ДП “Національний центр Олександра Довженка”» та передачу повноважень до «Наукового центру кінематографії України», недоцільність і незаконність яких вже підтверджені рішенням Господарського суду м. Києва від 11.07.2023 р. у справі № 910/11135/22.

З-поміж іншого стратегія пропонує перенесення «Української студії хронікально-документальних фільмів» до іншої державної студії — «Національної кінематики України», що тривалий час перебуває в санації, а також перетворення «Національної кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка» на акціонерне товариство. У планах, зокрема, й створення окремого Державного фонду фільмів, який дублюватиме функції вже наявного «Національного центру Олександра Довженка», та оживлення мертвої установи «Науковий центр кінематографії України». Навряд чи вищенаведені дії створять «сприятливі умови для розвитку» державних кіностудій — натомість, вони формуватимуть умови для будь-яких майнових маніпуляцій та тиску на підпорядковані заклади.

Ба більше, така стратегія не стимулюватиме розвиток і сталість кінематографа, оскільки Держкіно як центральний орган, що реалізує політику у сфері кіно, визначає своїм пріоритетом зменшення кількості вироблених фільмів, а левову частку фінансування планує спрямувати на створення серіалів.

Ця ситуація — наслідок того, що керівництво Держкіно систематично та безкарно порушує законодавство та ігнорує громадськість.

У зв’язку з цим, разом із кіноспільнотою, вимагаємо:

• відкликати «Проєкт Стратегії розвитку кіно в Україні до 2027 року»;

• звільнити керівництво Держкіно, чиї дії руйнують кіногалузь та завдають репутаційної шкоди на міжнародному рівні;

• забезпечити під контролем громадськості проведення прозорого конкурсу на нового/-у очільника/-цю Держкіно;

• в межах прозорого процесу розробити новий проєкт Стратегії за участі громадськості.

Повний текст заяви — читайте за посиланням: https://detector.media/.../2023-11-02-ne-peretvoryuyte.../

Зображення — Максим Поліщук / «Детектор медіа».

https://www.facebook.com/DocudaysUA