f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ПРИЙШОВ СОЛДАТ З ФРОНТУ…

31.10.2023

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Сьогодні у Спілці кінематографістів мав приємність зустрітись з кінооператором, а нині командиром підрозділу аеророзвідки на фронті, Ярославом Пілунським. В компанії з оператором, недавно обраним головою НСКУ, Сергієм Борденюком, та директоркою гільдії кінооператорів Наталею Легачовою.

Гільдія невдовзі збереться на свої збори, аби обрати свого нового очільника, цілком можливо, що ним стане саме 51-річний Пілунський… Знаний за багатьма сильними роботами, причому абсолютно різножанровими - від ігрових («Брати. Остання сповідь» Вікторії Трофименко) до документальних, знятих, зокрема, на Майдані (за цикл таких стрічок 5 років тому удостоєний Шевченківської премії). Під час анексії Криму у 2014 році фільмував тамтешні події, утрапив в рашистську в’язницю. Нині на війні…

Ярослав розповів чимало цікавого. Окопна війна, в якій попри всі технологічні новації, не так уже й багато нового. «Подивився,- каже Пілунський,- недавно німецький фільм «На Західному фронті без перемін», враження таке, що за сто років майже нічого не змінилось в характері окопних протистоянь».

На війні величезне значення має досвід. «Навчання дає тільки десяту частину такого досвіду, не більше. Учимось, кожного дня учимось…».

А як із творчістю? Ярослав продумує сценарій анімаційної стрічки, на воєнному матеріалі. Та загалом не до творчості - фронтове життя дуже щільне, без продиху. От нині, під час відпустки, у Києві, продих надійшов.

Бережи, Господи, Ярослава, сохрани його життя у непорушній цілісності. Як і всю Україну… Ще треба завершити, переможно, війну. А там знову кіно. Там, на фронті, в окопах, солдати і офіцери воюють за нас з вами, за нашу культуру.

На фото: з Ярославом Пілунським, Наталею Легачовою та Сергієм Борденюком.

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach