f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Вітаю постійного автора журналу «Кіно-Театр» Сергія Марченка з днем народження!

21.10.2023

Зичу міцного здоров’я, всіляких гараздів у творчому й особистому житті, а також на педагогічній ниві!

Поколінню кінорежисерів, до якого належить Сергій Марченко, не поталанило реалізуватися в професії, тому що найкращі для самореалізації роки випали на період безкартиння: фактично 25 років ні уряд, ні Верховна рада просто не цікавилися кінематографом, бо не бачили в цьому доцільності. Та, попри цю ситуацію, Сергієві вдалося у 1990-х зняти кілька науково-популярних фільмів, долучитися до міжнародного проекту «Вірський. Дух України».

Людина творчої вдачі, він переключився на фотомистецтво, мав кілька персональних фотовиставок, а його світлини, зняті в Чорнобильській зоні, побували в Нью-Йорку та інших зарубіжних містах.

Жодна імпреза, пов’язана з українським мистецтвом і літературою, не обходилася без його зіркого ока – це фіксувалося для майбутнього.

Одна із наших з ним мрій – видати фотоальбом «На гостини до Івана»: вшанування пам’яті геніального актора, сценариста і режисера Івана Миколайчука в його рідній Чорториї – всі щорічні свята, коли делегація кінематографістів з Києва їздила туди, знято Сергієм майстерно і з любов’ю.

Разом з тим Сергій Марченко як людина активна реалізував себе і в кінознавстві, захистивши кандидатську дисертацію.

Він – член різних фахових комісій і наукових рад, бере активну участь в наукових конференціях, друкує свої дослідження в наукових збірниках, зокрема, випущених у серії «Бібліотека журналу «Кіно-Театр» («Микола Гоголь. Інтерпретації», «Сергій Параджанов і Україна», «Українська кінооператорська школа», «Репресовані кінематографісти. Актуальна пам'ять», «Фільм «Тіні забутих предків»: погляд через півстоліття» та ін.).

Уже багато років працює в Інституті екранних мистецтв КНУТКТ ім. І. Карпенка-Карого, де передає свої професійні знання українській молоді.

Бажаю Сергієві Марченку нових вагомих успіхів у всіх галузях творчості, науки й педагогіки!

Лариса Брюховецька