f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Вітаємо з 71-м днем народження кінорежисера Анатолія Вишневського!

17.10.2023

Стелла Кломінська

НСКУ, кінознавиця, редакторка, хронологиня

Найщиріші вітання і найкращі побажання!!! Сьогодні виповнюється 54 роки від того дня, коли корифей українського кіно Анатолій Вишневський вперше переступив поріг кіностудії ім. Олександра Довженка, щоб назавжди пов‘язати своє життя з кінематографом. Починав Анатолій Володимирович свою трудову діяльність без малого в 17 років асистентом режисера на таких фільмах як «День перший, день останній» , «Мій генерал». «Овід» . В подальшому ще не раз зустрічався в роботі із своїми першими режисерами, Юрієм Ляшенком, Андрієм Бенкендорфом, Миколою Мащенком, але вже в якості режисера, а згодом режисера вищої категорії.

54 роки активної діяльності на кіностудії, яка свого часу випускала по 12 художніх фільмів на рік, – це не лише напружена, виснажлива і відповідальна робота, але й задоволення, насолода, а для творчої, активної, талановитою людини справжнє щастя. Саме так Анатолій Вишневський, згадуючи ті дні, характеризує свої почуття. Бо з часом, завдяки своїм здібностям, таланту, досвіду і сумлінності Анатолій Володимирович був не просто затребуваним, він був насправді нарозхват. Ми телевізійники часто використовували знайомство з ним як ключик до сердець маститих режисерів. Познайомившись з ним на фільмі одного митця, я вже слухала компліменти на свою адресу, коли пан Вишневський знайомив мене з кимось іншим, новим, незнайомим.. А треба сказати, що він справжній майстер влучних спостережень і характеристик, хоча іноді мені здавалось, що він надто перебільшує мої здібності і досягнення. Але все одно було дуже приємно…

За свою творчу біографію він неодноразово працював поруч з такими режисерами як Тимофій Левчук, Григорій Кохан, Михайло Бєликов, Роман Балаян, В'ячеслав Криштофович, Анатолій Матешко, Володимир Попков, Володимир Балкашинов, Галина Шигаєва, Володимир Крайнєв, Валерій Рожко і багато, багато інших.

Кінорежисер вищої категорії, виконавчий продюсер телевізійних художніх фільмів, режисер-координатор театральних концертів «100 років Світового кіно»(1995), акція «Дорога до храму»(1996), програма «Людина року» (1996-2016рр.), концерт «70 років команді «Динамо», «60 років М. Вороніну», фестиваль «Слав’янський базар» (2000),концерт «Мелодія двох сердець» (2002-2005), акція Гордість країни – 2003», ювілейний вечір народного артиста України Ю.Рибчинського і ювілейна акція «10 років Київстар».

Його і зараз можна зустріти скрізь на гучних кінематографічних подіях, знімальних майданчиках, фестивалях… Якось, розшукуючи його для привітання, я знайшла свого героя у творчому об‘єднанні «Дебют», де він працював поруч з молодими кіномитцями, допомагаючи їм своїми знаннями, досвідом і талантом. Він знову з молоддю, а значить у бурхливому і цікавому творчому процесі, коли можна не тільки допомогти і навчити, а й самому здивуватись, запозичити, перейнятись. а значить знову насолодитися і збагатитися …

Анатолій Володимирович Вишневський - заслужений працівник культури України (1990р.), заслужений діяч мистецтв України (1997),), кавалер орденів «За заслуги» III ступеня (2006р.), II ступеня (2017р.) і ордена «Святителя Феодосія Чернігівського»(2011р.). Нагороджений Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України (2001р.).

https://www.facebook.com/klominska

Національна спілка кінематографістів України вітає кінорежисера Анатолія Вишневського з днем народження! Бажаємо  подальшої активності у наших громадських справах! Бажаємо міцного здоров'я, гарного настрою Вам і Ввшій родині, друзям і колегам!