f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Дуже приголомшлива звістка... Помер Володимир Петрович Платонов

13.10.2023

Його душа, що вміла відчувати космос, відлетіла в безкінечні космічні далі, де серед інших живе своїм життям маленька планета за номером 18285. Ще у 2011 році Міжнародний Планетний центр присвоїв їй ім’я «VLAD PLATONOV», віддаючи данину особистому внеску цієї прекрасної особистості у популяризацію космічних знань.

Кілька тижнів назад з ним розмовляла, розповідала про підготовку до з»їзду НСКУ. Мала надію скоро побачитись...

Але не судилось… Щиро дякую Вам, шановний Володимире Петровичу, за довгі роки плідної співпраці і глибоко сумую, що рано Ви нас покинули...

Багато років свого життя віддав Володимир Петрович Південному машинобудівному заводу: працював токарем, інженером, провідним інженером, редактором газети «Конструктор» КБ «Південне», десять років очолював прес-центр.

За час роботи журналістом написав понад 500 газетних і журнальних статей, 15 книг, у яких реалізував себе не тільки як автор тексту, а і дизайнер, фотограф, художній редактор видань. Був 10 років членом редакційної колегії журналу Національної академії наук «Світогляд», оглядач газети «Зеркало недели», автор понад 150 значків, медалей, меморіальних дошок, музейних експозицій на космодромах.

Володимир Петрович Платонов більше 40 років займався кінотворчістю, брав участь у створенні документальних та науково-популярних фільмів, був членом Національної спілки кінематографістів України. Серед його робіт такі відомі документальні фільми: «Страницы большой жизни» (про О. Макарова), «Ракеты и судьбы», «Зоряний крок», «Легенда Южмаша». Крім фільмів про розвиток ракетно-космічної промисловості України, створив фільми «Сходження до Кобзаря» та «Эльбрус». Великою популярністю глядача користувався документальний телесеріал «Янгель» (10 серій), де В. Платонов виступив автором сценарію та режисером-постановником. Створив і був художнім керівникомтворчого об’єднання «Лад». За роботу по розвитку кіномистецтва він нагороджений мистецькою премією ім. Данила Сахненка.

Володимир Платонов вів значну роботу з пропаганди екранних мистецтв, постійно їздив містами України, виступав в телепередачах, в музеях, перед студентською молоддю. За вагомий внесок у розвиток ракетно-космічної галузі нагороджений знаком «Ветеран ракетно-космічної галузі», медалями С. П. Корольова, М. К. Янгеля, В. П. Глушко, Ю. В. Кондратюка, почесним дипломом Юрія Гагаріна. У 2011 році Міжнародний Планетний центр присвоїв малій планеті 18285 ім’я «VLAD PLATONOV».

Глибоко сумуємо… Наша невеличка кінематографічна родина втратила дорогого друга з небайдужим серцем, з цікавими розповідями, з готовністю завжди підставити своє плече. Щирі співчуття рідним, усім, хто знав і цінував Володимира Петровича. Добра і світла пам»ять про нього завжди буде з нами…

Валентина Слобода

членкиня Правління НСКУ

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0MQXaRZNvjkLMfptD6zQj7DSXEKA58yTudaXzA1d76VebRJK3U8jGhfdSENc73ghul&id

=100010583408683&sfnsn=mo