f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Зустріч кандидата на посаду Голови НСКУ Дениса ІВАНОВА з діячами української кінематографії.

01.10.2023

Національна спілка кінематографістів України

28.09.2023. – 16.00.

Будинок кіно, Блакитна вітальня

ПРЕС-РЕЛІЗ

Аудиторія вчасно зібралась у Блакитній вітальні Будинку кіно НСКУ з головним завданням: поставити питання відомому кінопродюсеру Денису Іванову та його команді – Секретаріату - про спосіб виведення Спілки з глибокої кризи, і в надскладних умовах існування України надати громадській організації всебічної актуальності у фільмовиробничих процесах, які є основою кінематографії, телебачення, відеографії.

Денис Іванов у своєму виступі висловив багатогранну творчу біографію, яка викликає довіру, тим більше кандидат є знаним професіоналом, і хто не встиг ознайомитись з персональною Програмою, отримав можливість більш об’ємно осягнути масштабність мислення, реальність запропонованих обставин візаві для поступового підняття змістовної вагомості та впливовості Спілки. 5 жовтня на ІХ з’їзді НСКУ все одно виникнуть питання у делегатів, а зустріч спілчан з кандидатом на посаду Голови НСКУ виявилась черговим висловленням довіри та перепусткою до голосування делегатами з’їзду.

(На сайті НСКУ в YOUTUBE є чимало відео за участю Дениса Іванова)

Важливою частиною зустрічі було представлення Секретаріату НСКУ – свого роду «кабміну» або менеджерської групи, яка укладатиме власні виконавчі програми, їх відповідність та доцільність заради створення основного центру прийняття рішень та їх реалізації.

Перелік названих майбутніх секретарів є в Програмі розвитку НСКУ Дениса Іванова, але під час виступів з’явились додаткові мотивації.

Кінознавець Сергій Тримбач недарма нагадав корисні дії НСКУ у минулі роки. Зокрема, Будинок кіно був побудований за кошти Спілки. Соціальний пакет, який беззаперечно виконувався, надавав всебічну підтримку спілчанам. Це нагадування про впевнене минуле на цей час є одним з напрямків діяльності у сьогоденні. Конкретною пропозицією була налагодження ділових і постійних відносин з профільними громадськими інституціями.

Продюсер Юлія Сенкевич посідає чільне місце у фестивальній діяльності в Україні і за кордоном. Саме в структурах міжнародних кінофестивалів можна і треба домовлятись про спільні дії з представниками інших кіновиробників. В полі зору гранти, освітні програми, представництво саме Спілки на міжнародних кінофорумах.

Голова Правління Української кіно академії Ольга Бесхмельніцина скористалась ZOOM і визначила свою зайнятість у Секретаріаті НСКУ в контактах з державними організаціями. Заявлена особиста ініціатива красномовно свідчить про обізнаність з гострими проблемами та потенціалом їх вирішення.

Менеджер кіно Людмила Горделадзе висловилась за співробітництво з кінотеатрами, в тому числі допомога у наданні проекціям Будинку кіно необхідного обладнання. Майбутнє Будинку кіно вона уявляє як хаб з структурованою спеціалізацією.

Оргсекретар Правління НСКУ Олена Парфенюк нагадала про важливу функцію ІХ з’їзду НСКУ – це голосування делегатів за склад Секретаріату.

Продюсер Ліза Сміт взяла за основу своєї діяльності у Секретаріаті правову платформу авторських матеріалів, узгодження з відповідними державними організаціями і дотримання відомої європейської практики.

Продюсер Сергій Галетій звернув увагу на важливість менеджерських програм, подальшої роботи для отримання грантів.

(Тема фінансування Спілки згадувалась неодноразово. Користуючись нагодою треба додати важливу пропозицію щодо самостійного виробництва відповідною структурою НСКУ з обов’язковим відрахуванням 10% від собівартості виробництва кожної виробничої одиниці).

Відомий кінорежисер і продюсер Володимир Тихий нагадав про загострення відносин з державними організаціями, зокрема з Кабміном та Держкіно України. Про судові засідання щодо переобрання Громадської ради Держкіно України. Його спостереження за великою кількістю блогерів на відео платформах викликають зацікавленість у поєднанні зусиль з метою розповсюдження цікавої та корисної інформації щодо кінематографічної діяльності. Не залишив без уваги зосередженість на промоції спілчан для широкого кола колег та глядацької аудиторії, а також залучати до діяльності НСКУ молодого покоління екранних мистецтв.

Керівниця Довженко – Центру Олена Гончарук запропонувала максимальне зближення Спілки та Довженко – Центру по профільним напрямкам діяльності. Вона підкреслила великий інтерес у публіки та професіоналів з-за кордону до історії українського кіно. В той же час НСКУ має продовжити ставати на захист професійних засад Довженко – Центру, як робила це неодноразово.

Кінознавець Алік Шпилюк запропонував свою постійну роботу на протязі багатьох років у популяризації кращих кінокартин для кінематографічної публіки.

На цьому представлення Секретаріату було закінчено, хоча були згадані продюсер Андрій Котляр, кінооператор Сергій Борденюк, актриса Маргарита Бурковська (яка нещодавно була визнана однією з найкращих кіноактрис Європи). Ці кінематографісти були відсутні з поважних причин.

Що стосується ветеранів українського кіно… Вони трохи збурили камерність обговорення проблем, способів їх вирішення. Кінорежисера Віктора Греся цікавила доля його картин. Він вважає, що його спадщина забута. Кінооператор Віктор Політов ознайомив присутніх колег з цікавими книгами про кіно, поділився спогадами та запропонував свою активну співпрацю у Секретаріаті. Екс-голова НСКУ кінорежисер Борис Савченко закликав майбутнє керівництво Спілки творити добро, рухатись вперед на високих моральних засадах, а також до перегляду Закону про кіно.

Продюсер Галина Криворчук запропонувала зберегти пільги для профільних та наближених фільмовиробничих організацій до НСКУ з метою демонстрацій їх творчої продукції, а також продовження традиції надавати безкоштовно кінозали для проекції студентських фільмів та складання іспитів. Кінознавець Володимир Войтенко висловив занепокоєння щодо великої зайнятості Дениса Іванова і так званих конфліктів інтересів, але кандидат на посаду Голови НСКУ не має сумніву у правильному розпорядженні існуючими профілями діяльності.

Прес–секретар НСКУ Віктор Бажай

режисер кіно, ТБ. відео