f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Журнал "Кіно-Театр" № 5 (169) за 2023 рік

11.09.2023

«Кіно-Театр» з номера в номер розповідає про українських митців на фронті – у вереснево-жовтневому номері йдеться про актора театру і кіно Олега Щербину, який надав редакції свої світлини у військовій формі і зі зброєю. Про злочини російських агресорів ідеться у рецензіях на фільми «20 днів у Маріуполі» та «Маріуполь. Хроніки пекла». «Україна: материнська війна» американки Моллі Хантер висунуто на премію «Еммі» – це та інші повідомлення вміщено під рубрикою «Світ з Україною».

Який в українському кіно баланс між фестивальним та комерційним успіхом? Над цим важливим питанням розмірковує Анастасія Селянінова. Серед інших текстів актуальної тематики – «Серіальний скандал» через намір створити за бюджетні кошти телесеріал «Смт Інгулець», що викликало справжню бурю в суспільстві. В аналітичному есе про сучасне українське кіно розглянуто дві виразні тенденції, виявлені у фільмах молодих, – насильство і натуралізм.

В рубриці «На екранах» фігурує два фільми: фентезі-казка «Джура-королевич» Антона Гойди та документальна стрічка «І кожна річка» Олесі Моргунець-Ісаєнко. Ольга Ямборко запропонувала інтерпретацію телепередачі «Феномен Володимира Івасюка», здійснену «Загоном кіноманів», що зібрала вже мільйонну аудиторію. Огляди двох міжнародних кінофестивалів зробив наш кореспондент в Італії Юлій Швець: престижного Каннського, де також запропоновано інтерв’ю з учасницею конкурсу в програмі документалістики Анастасією Солоневич, та зовсім молодого, але вже досить відомого «Миколайчук OPEN». Шанувальниця української анімації Анастасія Канівець подала творчий портрет режисерки Людмили Ткачикової, назвавши її стрічки «актуальними казками».

Традиційна театральна рубрика «На сценах» цього разу, крім вистав у репертуарних театрах – «Намалюй мені літак» у Київському театрі драми і комедії на Лівому березі, «Кольори» в Першому театрі Львова та «Як я залишилась сама» в Київському Молодому, містить рецензію на свіжу й творчо наснажену виставу «Сніг у Флоренції» третьокурсників Київського національного університету театру кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого в режисурі Ірини Лановенко.

В рубриці «Обличчя» гостюють талановиті актори – Лесь Задніпровський з Національного театру ім. І. Франка – післямову до ювілею цього актора написав Олександр Саква, та акторка театру «Колесо» Наталія Надірадзе, яка відповіла на запитання Вікторії Котенок. Обидва ці тексти знайомлять з творчими здобутками акторів і викликають бажання відвідати вистави з їхньою участю.

Читачі, мабуть, помітили, що журнал «Кіно-Театр» досить часто вміщує спогади і дослідження про Івана Миколайчука: ми справді хочемо, щоб молоде покоління знало і шанувало актора, сценариста і режисера – його популяризують і дослідницькі роботи Ольги Ямборко – цього разу вона запропонувала свої думки з приводу його фільму «Така пізня, така тепла осінь».

Рубрику «Згадаймо» ми присвятили продюсерці і директорці студії «Кінематографіст» Світлані Степаненко. Досить насичена інформація вміщена у рубриці «Мистецька хроніка». 

Надійний спосіб своєчасно отримувати журнал – передплатити його на сайті «Укрпошти» або «ДП Преси». Передплату можна зробити і в будь-якому відділенні «Укрпошти». Придбати новий номер журналу можна в редакції (вул. Сковороди, 2, пишіть в особисті повідомлення) та книгарні "Смолоскип"

https://www.facebook.com/ukrkino