f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

31 серпня п.р. на сесію виборчої кампанії до ІХ з’їзду НСКУ зібрались режисери.

05.09.2023

Національна спілка кінематографістів України

Подія розкручувалась повільно. У ZOOM першим з’явився Андрій Дончик. Маючи багаторічний спілчанський досвід, беручи активну участь у виборчих колізіях відомий режисер і наставник на протязі двохгодинного сеансу викликів режисерських душ тактовно керував процесом, нагадуючи про певні правила відбору кандидатур, як нам вже відомо, до складу делегатів ІХ з’їзду НСКУ.

По ходу розвитку подій головуючий зібранням Дмитро Томашпольський та секретар зборів (сесії) Олег Чорний набирались розуміння комплектації відповідальних осіб до Правління НСКУ, вдало пропонували та оперативно пояснювали своє розуміння важливої події. За правомірністю пропозицій уважно стежив і вносив поправки Володимир Тихий.

Локомотив сесії набирав темп і притягував все більше уваги не лише до правильного розуміння протокольних процедур, але і полемічно загострював цілий ряд питань концептуальної наявності Спілки, її користі для спілчан, і для тих, хто ще здалеку розглядає свою присутність у спілчанському колі. Цій темі присвятив кілька своїх виступів Семен Горов.

Обмін думками, уявленнями, перспективами і конкретною тривогою за подальшу долю НКСУ організував течію події. Команда ZOOM не дрімала. Надія Парфан, Лариса Артюгіна, Ліза Сміт та інші невтомно загострювали увагу на кількісному і якісному складі режисерського цеху. Складалось враження нібито 178 режисерів з членськими квитками розчинились у кіно просторі. Дмитро Сухолиткий-Собчук оперативно розшукав Марину Вроду, і «знахідка» дала згоду на участь у З’їзді. Подібні повернення до реального спілчанського буття з’являлись періодично, і таким чином режисерський колектив, спираючись на об’єктивні обставини, швидко добирав і кількість, і якість своєї професійної сили.

Дмитро Томашпольський зробив висновок: режисери, які не зайняті фільмовиробництвом, формально присутні у НСКУ, режисери, які «при ділі» не мають потреби у громадській організації. Але попри все це колосальна потенціальна сила кінематографічного інтелекту існує, за яким є велике майбутнє української сучасної кінематографії, постановочного телебачення та відеографії.

Та все ж на зборах були присутні і в залі, і на веб-екрані кращі з кращих. Саме вони поставили питання про програми кандидатів на вищу посаду голови НСКУ і виступили з пропозицією надати поки що умовним лідерам більше часу і заслухати їх концептуальні перспективи НСКУ до 8.09.2023. Як висновок, перша сесія режисерів кристалізувала свій процес участі на ІХ з’їзді НСКУ і набуває необхідної темпераментної згуртованості.

Віктор Бажай, прес-секретар НСКУ, режисер кіно, ТБ, відео.