f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Документальний фільм «Лариса Кадочникова. Війна» офіційно відібрано у конкурсну програму LANE DOC FEST.

01.09.2023

Dmitriy Tomashpolski

https://www.lanedocfest.org

Гала-шоу нагородження переможців фестивалю пройде у академичному центрі Чемберса-МакКлюра у місті Джексон (штат Теннессі, США) 7 жовтня 2023 року.

Режисер, камера, звук, монтаж – Дмитро Томашпольський.

Продюсер Олена Дем’яненко.

Події документального фільму відбуваються з 24 лютого 2022 року до початку квітня — під час облоги Києва, коли українська армія відігнала ворога від столиці.

Фільм концентрується на змінах, які відбуваються з Києвом і людьми зі сфери мистецтва та культури. Актриса Лариса Кадочникова — виконавиця ролі Марічки в культовому фільмі Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» — відмовляється евакуюватися з міста. Завершуються події фільму 10 квітня 2022 року, коли актриса знову виходить на сцену свого театру під звуки сирени повітряної тривоги. Війна триває.

У фільми взяли участь – музикант Олег Фагот Михайлюта, мистецтвознавець, професор Вадим Скуратівський, кінознавець та письменник Сергій Тримбач, колекціонер та меценат Олександр Брей, землянин Євген.

Перший показ фільму пройшов на ювілеї Лариси Кадочникової 30 серпня 2022 року у Київському Будинку кіно.

Національна прем’єра фільму пройшла у Будинку кіно та Національному драматичному театрі ім. Лесі Українки 24 та 25 лютого 2023 року у річницю початку повномасштабного вторгнення окупантів в Україну.

Одночасно відбулася і світова прем’єра у Кракові, Афінах, Єрусалимі, Гастінгсі.

Фільм увійшов у спеціальну програму МКФ ARTDOCFEST у Ризі та ДОКУДЕЙС у Києві (2023).

Став «Найкращим документальним фільмом про війну» на Українському міжнародному кінофестивалі у Великій Британії «ПТАХ» (2023)

Телевізійна прем’єра відбулася на британському каналі The Latest TV (лютий 2023).

Трейлер

https://www.youtube.com/watch?v=ODaPevSvp88

https://www.facebook.com/ukrkino/