f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ЛЮБОВ ЖУРАВЛЬОВА, ЛЮБА…ПРОЩАННЯ З НЕЮ В НЕДІЛЮ, 6 СЕРПНЯ.

05.08.2023

Прощання із Любою Журавльовою відбудеться цієї неділі, 6 серпня, об 11.00, у похоронному домі Омега, вул. Федорова, 33 - це район Протасового яру.

Люба була журналісткою - за покликанням, з любові до мистецтва і людей мистецтва. Кіно, видається так, було її найбільшою пристрастю. А ще театр, а ще література. Десятки, сотні матеріалів в газеті «Дзеркало тижня», у Детектор Медіа… Зокрема, і у зв’язці з Олегом Вергелісом, який відлетів від нас у кращі світи, так недавно.

Люба була одним із моторів нашої культурної пам’яті. Це ж вона сотворила книжку «Жизнь как детская рубашка» - портрет і автопортрет чудової актриси Мальвіни Швідлер. Це Люба сподвигла кінорежисера Миколу Рашеєва на мемуарну книжку «Внутрішній емігрант», яка побачила світ за рік до смерті митця…

Люба була супутницею Рашеєва в останні роки його життя. Можу посвідчити - якби не вона, кінокласик прожив би меншу кількість літ і з меншим комфортом щодо здоров’я і побуту. Самовідданість Люби вражала, як і її внутрішній спокій, котрий, здавалось, гармонізував усе навколишнє життя.

Відтепер не буде серед нас Любові Журавльової. Одначе з нами лишиться її тиха усмішка, її запитання-вигуки «Ну, це ж так, правда?». Лишиться її труд задля скріплення єдиного поля культури, на якому проростають речі і люди краси надзвичайної, потуги вселенської. Якої, одначе, чомусь не завжди вистачає, аби протистояти пекельній силі зла. У локальних протистояннях, бо у підсумку Добро і добрі люди перемагають завжди. Люба в це вірила свято і тепер уже з небес спозиратиме, як Краса і Добро переможуть знов…

Прощайте, Любо! Спасибі за все, вибачте мою неувагу до Вас в от сі останні місяці. Війна і хвороби близьких ламали й мене… Ще зустрінемось, ще зустрінемось.

Сергій ТРИМБАЧ

Національна спілка кінематографістів України