f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ЯК ХУДОЖНИК КИРИЧ КОЗАКІВ ЕКРАННИХ ВИТВОРЯВ...

03.06.2023

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Сьогодні пішов, нарешті, дощець, у небі прогуркотів грім, а не ракети чи зенітки… Точний знак того, що природа радіє - цього дня художник ЕДУАРД КИРИЧ народився. Той самий, що колись витворив козаків анімаційних, на ймення Тур, Око і Грай, а з тим разом (спільно з режисером Володимиром Дахном) і знаменитий серіал про прогоди тих козаків.

Ті, хто б'ються сьогодні з рашистською потолоччю на фронтах, у дитинстві захоплювались пригодами екранних козаків. Так що імперсько-совітська влада таки прорахувалась, заборонивши у 1970-ті (вже вкотре?!) запорожців на великому дорослому кінотеатральному екрані і дозволивши їх в анімації: мовляв, хай дітки бавляться. А дітки засвоїли те, що треба було засвоїти: українці козацького роду!

Та й ми ж, дорослі, теж дивились і теж чудувались: які веселі, які моцні і вправні ті козаки, з якою відвагою і мистецькою точністю їх витворено-вшкварено! Та ще й прогностичну силу мистецтва підтвердили. Навіть у побутових сюжетах. Ось недавно трапились проблеми із сіллю. То просимо дуже - фільм "Як козаки сіль купували" (1975), чудасійна інструкція на той таки випадок. А щодо дівчат-жіночок - і тут тримайте і самі ушкварте інтриги, як у стрічечках-голубочках "Як козаки наречених визволяли" (1973) і "Як козаки жінок провчили" (1976). А то нє!

Проблеми у стосунках з Євросоюзом? Дивіться "Як козаки мушкетерам допомагали" (1979). Гм, хто ж воює-захищає-прихищає Європу? Мушкетери? Не видко їх помочі - це козаки їх рятують від ординських залпів...

Словом, творці козацького серіалу витворили міфологійно-прогностичну картинку на всі часи. І за це вікопомне спасибі їм, спасибі Едуарду Ільковичу, якого сьогодні усі ми щиро вітаємо! Коли б не війна... Але вона переможно скінчиться, козаки усе чортяче плем'я московитське із наших степів видворять - туди, поближче до киплячих казанів, і ми ще зберемось і привітаємо Художника!

ЕДУАРД КИРИЧ 60 з гаком літ тому прийшов на працю в об'єднання мультиплікації студії "Київнаукфільм", і напрацював чимало. Окрім козаків, чимало й інших фільмів, в титрах яких він може виступати і в скромнішій ролі, аніж художника-постановника (скажімо, в "Пригодах капітана Врунгеля" Давида Черкаського).

Та більше тих, де Кирич - основний автор пластичної концепції. Як точно відчуває він стилі епох - скажімо, в "Сказанні про Ігорів похід" (1972). Як точно включається в гру з історико-літературним матеріалом - як в "Енеїді" (1991, реж. В.Дахно), де постають знайомі козацькі мотиви...

А недавно, у січні цього року, в Києві відбулася виставка «Гей, ви козаченьки», де були презентовані як старі, класичні роботи майстра, так і нові, актуальні - запорозькі козаки в реаліях сучасної війни…

Класик, живий класик нашого кіно - дозвольте в отакий спосіб обізвати Едуарда Ільковича в от сей день, хай стане він точкою відліку для нових натхнень і творчих подвигів!! На фото: нові версії пригод козаків.

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach