f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ЛИШЕ МАКСИМАЛЬНИЙ ПОСТУЛАТ - ОСЯГТИ ЧИН ЗДОБУТТЯ ДЕРЖАВИ…

25.05.2023

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Діалоги з істориком ІГОРЕМ ГИРИЧЕМ. Вже завтра, 26 травня.

Бесіда друга. Вплив інтелектуалів на українську історію. В’ячеслав Липинський.

Діалогічність забезпечують Сергій Тримбач та інші учасники зібрання.

Будинок кіно, Блакитна вітальня. 26 травня, п’ятниця. Початок о 17 годині

Вхід вільний! Запрошую! Феноменальний історик Ігор Гирич про феноменального і, на жаль, все ще не дуже відомого для багатьох українців В’ЯЧЕСЛАВА ЛИПИНСЬКОГО (1882-1931).

Із книги І.Гирича «В’ячеслав Липинський: хлібороб і жовнір» (співвідношення демократичного і консервативного в його історіографії). Київ, 2019:

«В особі В’ячеслава Липинського українці мають унікальну людину, яка торувала нові шляхи в суспільнознавчій науці, йшла проти загальної громадсько-політичної течії, виголошувала непопулярні думки, діаметрально протилежні загальноприйнятим у громадянстві […] Липинський першим запропонував питання самостійності України вважати альфою і омегою політичної боротьби українців за національне визволення. Лише максимальний постулат - осягти чин здобуття держави [,,,] Половинчасті кроки, поступки, компроміси, запобігання перед ворогом не дадуть результату».

О, скільки ж їх було в нашій історії, отих «половинчастих кроків», у тому числі і в останні десятиліття. І навіть нинішня війна не всіх ще витверезила від ілюзій…

Приходьте - на зустріч з Ігорем Гиричем, на зустріч з В’ячеславом Липинським (він на фото).