f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ЛІДЕР НАЗАВЖДИ...

10.05.2023

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

8 травня, у Центрі Леся Курбаса відзначили день народження видатного художника, сценографа, педагога ДАНИЛА ЛІДЕРА (1917-2002). Відзначили передусім презентацією нової книжки видавництва Дух і літера", авторства Катерини Рапай - "ВІК ЛІДЕРА".


ЛІДЕР працював у багатьох театрах - найдовше і, може, найуспішніше, в Театрі імені Івана Франка ("Голубі олені", "Дядя Ваня", "Камінний господар", "Тев'є-Тевель" - в останньому художник витворив лаконічну картину космосу людського життя, де сполучаються, за відомою формулою, два дива - зоряне небо над головою і моральний закон у самій людині...).

Модерував презентацію теж лідер - лідер вид-ва "Дух і літера" Леонід Фінберг. Авторка книги презентувала свою візію Лідера. На її думку, Лідер - "майстер і мудрець. Не маститий самовдоволений автор цитатника. Натомість страждаючий, бентежний, але летючий і гнучкий інтелект, поєднаний із точним зором і музичним слухом".

Першим, опісля творців книги, взяв слово Роман Балаян, який, зокрема, сказав, що Лідер був єдиний із знаних ним людей, котрий являв собою "живий приклад філософа". Щоправда, поставив під сумнів цілісність легендарної вистави "Тев'є-Тевель": оскільки сценічна конструкція тяжіє до філософських низин і вершин, а актори діють в режимі побутової миследії... Мовляв, не сходиться. Хоча, як на мене, все там зійшлось, у сценічному просторі і в душах пересонажів живе вертикаль - від земного до божественного. Про це не раз доводилось чути від самого Тевеля - незабутнього Богдана Ступки.

Потому виступили ті, хто навчався фаху сценографа у Лідера - Сергій Маслобойщиков, Андрій Александрович-Дочевський (блискучі новелетки про Лідера, в якому поднувався інтерес до світу великого і світу малого, у найдрібніших деталях; як пояснив мені Роман Балаян, найулюбленішими і найуживанішими поняттями Лідера були "мікрокосм" і "макрокосм" - одне переходить в інше; до речі, у тому ж "Тев'є-Тевелі" так воно і відбувається), Володимир Хорошевський...

А ще театральний критик Сергій Васильєв, актриса Лариса Кадочникова... Насамкінець Кіра Пітоєва-Лідер, чий виступ блискуче завершував блискучий ряд імен й інтелектуальних мислеобразів.

В самій книжці читач зустріне ще чимало зіркових імен, за якими люди, що складають, разом з Катериною Рапай, стереоскопічний портрет геніального митця. Генія, так, немає тут перебільшень. Аби переконатись у цьому, варто прочитати книжку про Данила Лідера...

У фіналі вечора було показано фільм про Д.Лідера авторства Сергія Маслобойщикова (кіностудія "Контакт", 2000). Не фільм - сама насолода. Від зустрічі із самим героєм фільму, від коментарів Кіри Пітоєвої-Лідер, од візуального кадрування (оператори Едуард Тимлін, Анатолій Кузьменко). Особливо вразив епізод, де візуалізовано задум Лідера (нереалізований, на жаль) постановки "Анни Кареніної". Актриса Наталя Доля: її Анна кидається під потяг не для того, щоби порахуваатись із життям, ні. Її мотив інший - зупинити потяг, в якому їде Вронський... Доля-Анна діє в логіці античної трагедії: знаючи свою долю (даруйте цю гру слів і прізвища), кидає їй виклик. Потяг не тільки зупинено, Анна неймовірним зусиллям суне його назад...

Саме так і працює справжнє мистецтво, кидаючи виклик долі, перемагаючи всі перешкоди і тим самим народжуючи в людях порух до Неба, до Гармонії, до Щастя. Варто лишень захотіти, варто лиш повірити у той вогонь талнту бути і перемагати, який є в людині!

На фото: Данило Лідер; обкладинка книжки К.Рапай.

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach