f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Вітаємо з днем народження кінорежисера Євгена Сивоконя!

08.05.2023

Стелла Кломінська

НСКУ, кінознавиця, редакторка, хронологиня

7 травня 1937 року у Києві в сім'ї архітекторів народився Євген Якович СИВОКІНЬ — режисер мультиплікаційних фільмів. Член Міжнародної асоціації анімаційного кіно (Association International du Film d'Animation).

1965 року Євген Сивоконь закінчив графічний факультет Київського Державного художнього інституту.

З 1960 року – у Творчому об'єднанні художньої мультиплікації студії «Київнаукфільм». Як режисер дебютував у 1966 році.

Викладає у Київському національному університеті театру, кіно та телебачення ім І.К.Карпенко-Карого на факультеті анімаційного кіно. Майже всі сучасні українські режисери-мультиплікатори були учнями Євгена Сивоконя.

Далі:

https://www.facebook.com/klominska

З інтерв‘ю Євгена Сивоконя.

«Я вважаю, що анімація це вид мистецтва, який надає найбільші можливості для самовираження саме в авторському кіно. А авторське кіно це прерогатива однієї людини. Мені набагато простіше зробити все самому, ніж пояснювати комусь, що мені потрібно, і як це зробити. Я не вважаю, що так повинен працювати кожен режисер, адже є різні задачі і різні види - і комерційна, і жанрова, і промислова анімація, але мені ближче саме авторська.

Я глибоко переконаний, що сам задум диктує роботу в тому чи іншому матеріалі. Сам режисер має визначитись, в якому матеріалі це буде найбільш виразно. Так наприклад у фільмі «Засипле сніг дороги» це були сипучі матеріали

Спочатку було реальне враження від того, що я йшов вулицею, падав сніг, а попереду крокували люди, залишаючи по собі сліди… А сніг падав і засипав їх. І це , десь всередині мене, з‘явилось відчуття того, що їхні сліди засипає шар часу, шар життя. І тоді вже виник задум про старого, який згадує своє життя і себе малим хлопчиком, який бавився з собакою, і сніжною бабою, а сніг падав, час минав, життя проходило. І тоді виникли ці сипучі матеріали. Коли у Клермон-Феррані мене запитали рецепт, я сказав: «Записуйте. Беремо кіло манки, 2 кіло солі, три кіло вугілля і так далі». До речі, це не моє ноу хау, ще десь у 68 році я бачив фільм на кінофестивалі саме з використанням сипучих елементів».

Національна спілка кінематографістів України вітає видатного кінорежисера - аніматора Євгена Сивоконя з днем народження! Бажаємо міцного здоров'я, гарного настрою, творчого натхнення!


https://www.youtube.com/watch?v=xCaCfn8o1n8

https://www.youtube.com/watch?v=o7hIvWmlykU&list=PLWvRSf3ihEDjRk16wxKhXZbfVYHxAcpw1