f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Про презентацію книги "Актори в битві за Україну"

24.10.2023

Журнал "Кіно-Театр"

Ольга Байбак: Презентація книги "Актори в битві за Україну". Євген Нищук та Олександр Печериця, герої цієї книги, мали змогу бути на презентації. Про особистий вибір, про те, що не варто відкладати життя на потім, про плани на майбутнє, про вміння радіти життю.

Оксана Наумова: Час обійматись з нашими захисниками.

Насправді, це була Презентація книги «Актори в битві за Україну: воїни, волонтери, благодійники» у авторстві Лариси Брюховецької, Вікторії Котенок та Анастасії Канівець.

Вона оповідає про акторів, які зі зброєю в руках стали на захист нашої Батьківщини, про акторів-волонтерів (Марина Кошкіна, Наталя Половинка та Ада Роговцева), а також всесвітньо відомих зірок кінематографу (Шон Пенн, Міла Куніс, Анжеліна Джолі…), які долучились до підтримки та допомоги Україні.

Серед акторів-воїнів багато відомих імен, талановитих та знаних, які виявились ще й сильними духом, патріотичними та відважними… Ахтем Сеітаблаєв, Євген Нищук, Олександр Печериця, Роман Семисал, Дмитро Лінартович…

Як зазначила Вікторія Котенок, книжки б не було, якби не сталася війна, бо вона проявила героїчну сутність багатьох людей.

Виявилось, що герої, насправді, серед нас!

Знаєте, колись я у школі, читаючи ту чи іншу книжку, часом так хотіла мати змогу поспілкуватись з її героями. А тут можна навіть пообійматись. Бо два герої з книжки завітали на її презентацію.

«Я відчув силу духу саме на Півдні, де вже мобілізувався офіційно влітку. На Херсонсько-Миколаївському напрямку, працював у Посад-Покровському, Правдіно, Станіславі. Я думаю, що ті враження, які ми отримуємо, кожен з нас, вони не просто мають записуватись, мрію, щоб у нас був великий вибух фільмотворів, бо кіно має здатність яскраво показувати цю героїку, жертовність, силу», - відзначив Євген Нищук.

«Наші воїни стримують цю навалу, щоб ми могли отак зустрічатись, обговорювати якийсь літопис, щоб можна було ходити в кіно і театр. Щоб ці процеси не просто не зупинялись, а вони набули своїх логічних змін. Бо ми усі змінились, ми вже ніколи не будемо такими, якими були до 24 лютого 2022 року», - зазначив Олександр Печериця.

Читаю книжку, і усім раджу, бо героїв слід знати в обличчя.

Ірина Зубченко:

Презентація книги «Актори в битві за Україну: воїни, волонтери, благодійники»!

Дякую нашим сміливим воїнам і волонтерам, які в найтяжчий для країни час – не розгубились, а почали запеклу боротьбу за нашу свободу, гідність та незалежність і стали прикладом для багатьох! 24 лютого не хотілось дивитись кіно, йти в театр чи в музей, 24 лютого хотілось тільки одного – зберегти свій дім, свою країну! І коли на війну пішли представники творчих професій, зокрема актори Олександр Печериця і Євген Нищук – це викликало почуття поваги і захвату.

Коли наші воїни (незалежно від професії і гендеру) зупинили ворога і відсунули його подалі - очевидним стало і те, що найбільше твій дух може гартувати якраз українське мистецтво - театр, кіно, музика, музей і т. д.

Хоча насправді хочеться подякувати кожному українцю, який на своїй ділянці робить корисну справу – енергетикам, за те що зиму ми провели все-таки і з теплом, і світлом; комунальникам і двірниками, за те, що Київ зараз просто уквітчаний тюльпанами; медикам, які рятують людей на передовій і у тилу; людям технічних, економічних професій; закордонним зіркам, які підтримують Україну – коротше кажучи – просто всім, хто кожний день наближає нашу перемогу!

Проте – саме воїни стали тими людьми, які починаючи з 2014 року і, продовжуючи з 24 лютого 2022 року давали нам надію і дають, що ми збережемо нашу Україну, наш дім!!!

Дякую авторкам Анастасії Канівець, Вікторії Котенок і Ларисі Брюховецькій за таку важливу і потрібну книгу!

З побажанням добра і миру, Вікторія Котенок

https://www.facebook.com/profile.php?id=100059190293203

https://www.youtube.com/watch?v=BxlVtXNcgjw&t=162s