f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Для тих, хто цікавиться зображенням, операторською майстерністю та звісно українським кіно.

23.04.2023

Дмитро Тяжлов

НЕ ПРОГАВТЕ, показ сьогодні о 16.30

Це кадр з одного з моїх найулюбленіших фільмів Олександра Муратова «Геть сором!»(1994) Оператори: Віктор Політов, Володимир Гутовський

Вперше побачив його ще на 1му курсі під час наших щотижневих переглядів з нашим майстром Сергієм Опанасовичем Лисецьким у директорський проекції студії Довженка з плівки. Тоді нас вразив цей фільм саме завдяки дуже сміливому використанню подвійних експозицій починаючи з самих перших кадрів.

Вже згодом ми дізналися, що подвійна експозиція робилася одночасно підчас зйомки а не кмб, завдяки двооб'єктивній насадці на камеру, в якій 2 об'єктиви розташовані під кутом 90 градусів та завдяки призмі стврюють подвійну експозицію. Регулювати домінування того чи іншого зображення можно було діафрагмою. І оператори Віктор Політов та Володимир Гутовський блискуче використали цей пристрій, який, якщо я не помиляюся був сконструйований конструкторським бюро студії Довженка.

Пізніше завдяючи ще одному з моїх викладачів Дмитру Нікіфоровичу Ваколюку, я писав реферат на предмет комбіновані зйомки про цю насадку. Мені навіть вдалося зняти 30метрів проби використовуючи її на просрочену плівку та проявити у Ландо на Київнаукфільмі.

Тому раджу не прогавити цей унікальний показ в рамках ретроспективи до дня народження Олександра Муратова у Кінотеатр «Жовтень» модеруватиме показ Sergiy Trymbach

«Геть сором!»(1994)

Часи НЕПу. З провінційного містечка до столиці приїжджає дев'ятнадцятирічна Марія, щоб бути з тими, хто будує світле майбутнє. Вона влаштовується на роботу, змінює ім'я на більш романтичне — Б'янка — і з нетерпінням чекає на зустріч з великим і чистим коханням, про яке багато читала… Лінк на квитки у коментарях.

https://www.facebook.com/dmytro.tiazhlov