f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ДВІ ВІСІМКИ ВИКОТИЛИСЬ...

21.04.2023

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська Кіноакадемія

21 квітня кінорежисеру ОЛЕКСАНДРУ МУРАТОВУ - 88 РОКІВ!

Вітаю, Олександре Ігоровичу! Тепер уже до ста - а там видко буде!

У день народження режисера, себто сьогодні, у Синій залі Будинку кіно (початок о 18.30) покажуть фільм "ВАЛЬДШНЕПИ", за романом Миколи Хвильового. Романом, який відомий нам наполовину. Перша частина тексту була видрукувана ("Вапліте", 1927, ч. 5, 1927) і побачила світ, друга (опублікована у наступному числі того ж "Вапліте") була заборонена і весь наклад журналу конфіскований. МУРАТОВ стверджує, що підлітком чув виклад змісту зниклого "Вальдшнепа" від поета Володимира Сосюри (він читав і пам'ятав). Почуте використано кіномитцем у роботі над фільмом. Як саме - приходьте (ВХІД ВІЛЬНИЙ) й побачите.

Загалом твори Миколи Хвильового стали основою своєрідної кінотрилогії - „Танго смерті” (1991), „Геть сором!” (1994), „Вальдшнепи” (1996). Перші дві стрічки можна побачити в кінотеатрі "Жовтень", який упродовж 21-23 квітня улаштував ретроспективу фільмів МУРАТОВА.

Попри поважний вік Олександр Муратов продовжує працювати. Пише, вірші у тому числі. Многая літа! І Доброї роботи, як любили вітати колись один одного працівники Курбасівського „Березолю”. І доброго здоров"я!!

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach