f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ПОКОЛІННЯ, ЯКОГО НЕ БУЛО: ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОГО КІНО 1990-Х

19.04.2023

Довженко-Центр : Dovzhenko Centre

20 квітня о 19:00 ми запрошуємо вас на сьому лекцію кінолекторію «Як перестати хвилюватися та полюбити українське кіно».

1990-ті – одне з найцікавіших та найдивніших десятиріч у нашій історії. Сьогодні їх називають «буремними» і порівнюють з американськими гірками. Про них говорять, як про часи великих сподівань і розчарувань. Те саме стосується й українського кіно.

1990-ті мали всі шанси стати третім визначним періодом нашого кінематографа. Для цього вистачало передумов, що супроводжували період ВУФКУ у 1920-ті та поетичне кіно у 1960-ті. В усіх випадках важливі соціополітичні зміни і сплеск національної самоідентифікації сприяли появі нових поколінь та нових можливостей для створення кіно.

Саме у 1990-х остаточно зникли цензурні обмеження, а українська держава відновила свою довгоочікувану незалежність. Проте, як і у 1920-х та 1960-х, період надій та ентузіазму був досить швидко обірваний. Цього разу глибокі економічні потрясіння призвели до повного занепаду кіноіндустрії та неможливості знімати.

Так з'явилося велике покоління українських режисерів, позбавлених свого глядача. Про український кінематограф 1990-х розповість Stanislav Bytiutskyi, кінознавець, керівник науково-програмного відділу Довженко-Центру, куратор фестивалю «Київський тиждень критики», режисер фільмів «24» та «Нетерпимість».

«Як перестати хвилюватися та полюбити українське кіно» — це масштабний лекторій, організований Довженко-Центром за підтримки Громадська організація "Музей сучасного мистецтва" / MOCA NGO у рамках співпраці Ukrainian Emergency Art Fund та Teiger Foundation щодо підтримки української культури в умовах війни через втілення значущих кураторських проєктів.

Квитки на лекцію за посиланням у коментарях.

Фото: кадри з фільмів «Шамара», «Цвітіння кульбаби», «Івін А.» та «Вперед, за скарбами гетьмана!»

https://www.facebook.com/ukrkino/

https://www.facebook.com/dovzhenko.centre