f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

8 квітня виповнилося б 82 роки Марії Миколайчук

08.04.2023

MiraStudia Модерна Україна

8 квітня виповнилося б 82 роки Марії Миколайчук - чудовій українській співачці, фольклористці актрисі, народній артистці України, дружині Івана Миколайчука (1941-2023).

Народилася вона на Буковині. З дитинства мала гарний голос, який успадкувала від батька. Любила співати буковинські пісні.

Зі своїм майбутнім чоловіком Іваном Миколайчуком познайомилася, коли їм було по 16 років, побралися у 21.

Після закінчення Чернівецької музично-драматичної студії при театрі імені Ольги Кобилянської грала на сцені цього театру Марія Миколайчук не розчинилася у славі свого знаменитого чоловіка, розкрила свій пісенний талант.

У 1961 почала співати в хорі імені Григорія Верьовки.

Велику популярність здобуло вокальне тріо "Золоті ключі" у складі Марії Миколайчук, Ніни Матвієнко і Валентини Ковальської. Ініціатива створення тріо належала Івану Миколайчуку. За словами музикознавців "це тріо унікальне, де три голоси не просто гармонійно злилися, а ніби розчинилися один в одному, творячи гімн українській пісні".

Тріо "Золоті ключі" отримало свідоцтво Книги рекордів України, яке засвідчує рекорд у найбільш тривалому акапельному виконанні українських пісень, а в Національному центрі народної культури "Музей Івана Гончара" відбувся творчий вечір, присвячений 50-річчю від часу створення тріо. Марія Миколайчук співпрацювала з Київською кіностудією імені О.Довженка. Своїм чудовим сильним голосом вона неодноразово озвучувала спів жіночих персонажів у кінофільмах. Сама знялася у фільмі Юрія Іллєнка "Білий птах з чорною відзнакою". У складі тріо знімалась у фільмах і телестрічках: "Пропала грамота", "Дівочі мрії", "Тріо "Золоті ключі"".

Альбом "Прощаюсь, Ангеле, з тобою" Марія Миколайчук присвятила коханому чоловіку, упорядкувала книгу "Сценарії" Івана Миколайчука.

"Не минає і дня, аби я не згадала про Івана. Він подарував мені таке життя, про яке я не могла й мріяти. Було нелегко, але іншого життя для себе ми не хотіли. І досі, коли мені важко, я звертаюся подумки до нього. Він був надзвичайно хорошим чоловіком, геніальним актором та справжнім патріотом своєї держави, яку любив понад усе".

1 лютого цього року вони вже зустрілися.

https://www.facebook.com/mirastudia.ua

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.