f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Олесь ГОНЧАР: "ПЕРШОПРИЧИНА ТРАГЕДІЇ НАШОГО СУСПІЛЬСТВА - КРИЗА МОРАЛЬНА!"

03.04.2023

Івшина Лариса поширила спогад — з Sergiy Trymbach

Sergiy Trymbach

3 квітня 2020 р. 

ОЛЕСЬ ГОНЧАР. Щоденники, 28 червня 1991 р.

3 квітня - День народження видатного письменника.

"УСІ ЗАРАЗ - ПРО ЕКОНОМІКУ, ВСІ НАШІ БІДИ, МОВЛЯВ, ПОЧИНАЛИСЯ З НЕЇ, З КРИЗИ ЕКОНОМІЧНОЇ. Я ж певен, що це - похідне, не причина, а вже лише наслідок.

ПЕРШОПРИЧИНА ТРАГЕДІЇ НАШОГО СУСПІЛЬСТВА - КРИЗА МОРАЛЬНА! Коли було скинуто з дзвіниці перший дзвін, викинуто з хати ікону, коли діти почули, як дорослі в хаті лихословлять (раніше і чЕркнутись в українській хаті вважалось гріхом і непристойністю),- отоді почалась деградація супільства, розвал життя. І не дивно, що з"явився Чорнобиль і катастрофічно зростає злочинність. Бог дає нам останній шанс - врятувати націю! Якщо пропустимо цей шанс - кінець життю" (ОЛЕСЬ ГОНЧАР. Щоденники. 28.06. 1991.- У кн. Олесь Гончар. Щоденники у трьох томах, т. 3.- Київ: Веселка, 2008.- С. 362).

Незалежна Українська держава постала тоді ж, 1991-го. Одначе ж подібні застереження - щодо Моральної катастрофи - потонули у природному ентузіазмі будівників нової держави. І як же швидко усе те далося взнаки: країну було просто пограбовано, з"явився клас нуворишів, де при слові МОРАЛЬ і КУЛЬТУРА хапалися якщо не за пістоля, так за сокиру. У тому числі сокиру фінансову. Українське кіно чи не першим скнинули в кювет, слідом за тим книгодрукування й літературу, моральні авторитети було скинуто долу, тривалий час професії повії й бандита-грабіжника вели перед у рейтингах пріоритетів молоді. Аморальні люди прийшли у владу, попервах трохи розбавляючи, про людське око, свій склад людьми авторитетними і совісними (потім і цього не стало). Й ні за що вже не було соромно, саме слово СОРОМ викинули з лексикону як пережиток, як щось архаїчне.

Нині - відомо що. І знову усе зводиться до економічних бід і негараздів, а Культуру узагалі, під коронавірусний шумок, хотіли прикопати, практично повністю позбавивши фінансування, державної підтримки. Як сказав колись один із нардепів (при обговоренні держбюджету 2010 р.), "людям їсти нема чого, а їм тут кіно подавай!".

Читаймо ОЛЕСЯ ГОНЧАРА! Дуже раджу, хто не читав, його Щоденники - відкриєте для себе нові виміри і його письменницького світу, і світ людини моральної, у суспільстві, яке так бадьоро йшло шляхом моральної деградації. На жаль, суспільство прошкує тим шляхом досі.

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach