f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Книга «Актори в битві за Україну: воїни, волонтери, благодійники» побачила світ

28.03.2023

 Свого часу Олександр Довженко висловив мету своєї творчості: «переступити поріг майбутнього». Цими словами керувалися й авторки книги – Лариса Брюховецька, Анастасія Канівець і Вікторія Котенок, вважаючи, що гостроактуальний матеріал, який нині на слуху, буде так само потрібний і через 30 і більше років. Працюючи над рукописом, проймалися повагою і почуттям гордості за наших захисників і тих, хто допомагає Україні в її битві.

До книги увійшло двадцять творчих портретів українських і зарубіжних акторів, які взяли безпосередню участь у захисті України від російської агресії. У полі зору – українські актори-воїни Олег Шульга, Роман Семисал, Євген Нищук, Олександр Печериця, Володимир Ращук, Олександр Мавріц, Павло Алдошин, Дмитро Лінартович, Ахтем Сеітаблаєв і Олексій Тритенко; творча і волонтерська діяльність акторки Марини Кошкіної, активність у сфері культурної дипломатії співачки й акторки Наталі Половинки та підтримка українських воїнів, починаючи з 2014 року, легендою української сцени та екрану Адою Роговцевою разом із однодумцями.

У портретах американських кінематографістів Шона Пенна, Міли Куніс, Лієва Шрайбера, Анджеліни Джолі, Марка Гемілла, британця Бенедикта Камбербетча й австралійки Кейт Бланшетт ідеться про їхні акторські кар’єри, які вони поєднують із благодійництвом, про їхню підтримку України в неймовірно складний час війни. Символічно, що книжка побачила світ напередодні Міжнародного дня театру і вона стане гідним подарунком як для самих акторів, так і для тих, хто цінує акторів театру і кіно.