f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

КІНОРЕЖИСЕРОВІ ДМИТРУ СУХОЛИТКОМУ-СОБЧУКУ - 40 ЛІТ…

23.03.2023

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Одначе, як відомо, чоловіків із цією датою вітати не прийнято. Відтак привітаймо картину «ПАМФІР» (дебют режисера у повнометражному ігровому фільмі), який від сьогодні в українському прокаті!

Фільм було відібрано до програми Каннського кінофестивалю («Двотижневик режисерів»), дістав кілька фестивальних нагород, визнаний вітчизняною критикою найкращою кінострічкою 2022 року (я так само поставив його на перше місце).

Справді, потужна картина, у якій дивовижним чином синтезовано коди українського міфопоетичного кіно і американського гангстерського фільму, хоча не тільки їх. Блискуча робота оператора Микити Кузьменка, а власне всієї групи, що відповідала за пластичну сторону стрічки. Актор Олександр Яцентюк (кращий актор року, на думку критиків!) - це заявка на потужну артистичну кар’єру, актор екстра-класу!

Матеріал картини - Буковина, наші дні. Герой, що постає проти мафії і водночас він у традиції народної культури… Докладніше про фільм напишу трохи пізніше.

Ідіть в кінотеатри, не пошкодуєте. І тим самим привітаєте режисера. Привітаєте українське кіно, чиї славні традиції тривають...

Попередні роботи Сухолиткого-Собчука: фільми «Борода», «Красна Маланка», «Штангіст» - усі позначені особливим талантом пізнання життя, яке у нього завжди є частиною людського космосу. До речі, у 40 літ Сергій Параджанов поставив "Тіні забутих предків", Роман Балаян - "Польоти уві сні і наяву", Федеріко Фелліні - "Солодке життя". І. т.д.

На фото: Дмитро Сухолиткий-Собчук, плакат фільму "Памфір".

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach