f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

КОЛИ ВІДБУВСЯ ПЕРШИЙ ПОКАЗ ФІЛЬМІВ У ПРИМІЩЕННІ КИЇВСЬКОГО ТЕАТРУ?

26.02.2023

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Ось прочитав я - це тільки ще має відбутись: в неділю, 26 лютого, о 16.00, у приміщенні Театру імені Лесі Українки. Приходьте, до речі, - фільм "ЛАРИСА КАДОЧНИКОВА. ВІЙНА" режисера Дмитра Томашпольського. Вхід вільний!

Одначе як історик кіно мушу уточнити: насправді перший кіносеанс у Києві відбувся 14 ГРУДНЯ 1896 РОКУ, себто 126 літ тому, у приміщенні театру Бергоньє (так, нині ця будівля належить Національному академічному театру ім. Лесі Українки), яке тоді орендував актор і режисер Микола Соловцов. За два роки потому постане приміщення театру Соловцов, знане нами як Театр імені Івана Франка...

Саме Соловцов і зорганізував показ фільмів у грудневі Різдвяні дні - за рік опісля перших показів братами Люм'єрами у Парижі. Люм'єрівський апарат транслюватиме кінострічки і в приміщенні театру Бергоньє. Успіх спіткатиме великий, Соловцов продовжить покази. А у січні 1897-го він оголосить, що синематограф Люм'єра ним законтрактовано, й відтак бажаючі "катати" французькі фільми мають звертатись до нього.

То вже потім, у період з 1908 по 1916 роки кінотеатри у центрі Києва виростатимуть як гриби, найбільше на Хрещатику. До того - фільми більше показиватимуть у просторі ярмарково-базарному, як новий вид мистецтва вони почнуть сприйматись тоді, коли поселяться в ТЕТРІ КІНО, Кінотеатрі.

Отже, приходьте 26 лютого на фільм "ЛАРИСА КАДОЧНИКОВА. ВІЙНА". Інша епоха, інша техніка, інше кіно. Але ж - КІНО! Історична дуга завтра замкнеться і поєднає грудень 1896-го і лютий 2023-го!!

На фото: театр Бергоньє, рубіж ХІХ-ХХ ст.

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach