f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ЙОСИП ТИМЧЕНКО, або ЯК ВИНАХОДИЛИ КІНО В ОДЕСІ 28 грудня - Міжнародний день кіно!

28.12.2022

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Цього року виповнилось 170 літ від дня народження одного з винахідників кінематографа, ЙОСИПА ТИМЧЕНКА (15 квітня 1852, с. Окіп, Харківська губернія — 20 травня 1924, Одеса). Його поховано в Одесі, на Другому Християнському кладовищі. Поруч упокоєні дружина і троє дітей.

ЙОСИП ТИМЧЕНКО належав до тих, хто наближав створення технічних можливостей проектування рухомого зображення на екран.

У травні 1893-го московський фізик, професор Ніколай Любимов запропонував Тимченку втілити в життя ідею створення "снаряду для аналізу стробоскопічних явищ". Тимченку належало вирішити технічну проблему, яка й виглядала основною - вигадати механізм, завдяки якому постійний обертальний рух перетворювався на стрибкоподібний, із зупинками. Винахідник зробив такого собі "слимака", який дозволяв проектувати зображення (рухоме зображення!) на екран. 9 січня 1894 р. винахід продемонстрували на засіданні секції фізики ІХ з'їзду російських природознавців та лікарів у Москві.

Крім того, у 1893-му ТИМЧЕНКО за пропозицією іншого винахідника, Міхаіла Фрейденберга виготовив кінетоскоп. "Это был род волшебного фонаря, впереди которого вращались одновременно, но в противоположные стороны, два круга. Один представлял собою диапозитив с моментальными снимками, а с другой - диск со щелями для получения промежутков между снимками",- писав сам Фрейденберг.

Апарати ці не збереглись (попри твердження деяких джерел), на превеликий жаль. Брати Люм'єри, зрештою, виграли гонку винахідників (серед них, скажімо, були ще американець Томас Едісон, француз Жорж Демені, німець Оттомар Аншютц) і лаври головних винахідників дісталися їм. Та не забуваймо й інших - передусім нашого ЙОСИПА ТИМЧЕНКА.

До речі, Міхаіл Фрейденберг був одружений на Анні (Хасі) Пастернак, сестрі художника Леоніда Пастернака, батька знаменитого поета. Їх дочка, Ольга Фрейденберг (двоюрідна сестра Бориса Пастернака), учений-філолог; збереглась її переписка з Борисом Леонідовичем. Де є і спогади про батька та його винахідництво.

В Одесі є меморіальна дошка Тимченку на фасаді будинку № 24 по вулиці Преображенській. А віднедавна є й вулиця Тимченка (колишня Колгоспна).

Матеріал для цього невеличкого тексту запозичено з книги: Владимир Миславский, Виктор Гергеша. Механик-изобретатель Иосиф Тимчекно в документах и воспоминаниях. Харьков, 2012.

На фото: Біля могили Йосипа Тимченка та його сім'ї на Другому Християнському кладовищі в Одесі.

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach