f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Журнал "Кіно-Театр": «Кіно заради перемоги!»

17.12.2022

Продюсер, голова асоціації «Дивись українське!» Андрій Різоль:

«Історичне кіно перевищує запит на комедії»

«Кіно заради перемоги!»

Організовуючи тур «Кіно заради Перемоги!», розуміли: важливо, щоб до військових майже завжди виїжджала кінозірка. Тому у нас вже не троє, а п’ятеро амбасадорів, бо кількість показів значно збільшилась.

Актори не мають жодних зобов’язань. Намагаємося оптимально звести воєдино бажання глядачів і графіки наших зірок.

- Куди яке кіно везете показувати? Яким фільмам віддають перевагу військові?

- Військові частини, як і всі, обирають із запропонованого портфеля фільмів свій власний топ-5 стрічок, які б вони хотіли подивитися: спочатку за описами і трейлерами. Потім кілька відповідальних людей дивляться свій обраний топ-перелік через посилання з паролем — і, врешті-решт, зупиняються на найоптимальнішому для їх уподобань варіанті.

Скажімо, вибрали фільм «Східняк». Уточнюю у Богдана Михайловича Бенюка, чи він може поїхати, погоджуємо дату та їдемо.

Або просять «Снайпера. Білого Ворона». Розумію, що треба взяти дозвіл, бо це прем’єрне кіно і його нема в попередньому портфелі фільмів. Продюсери шляхетно погоджуються. Представити зголошуються виконавці ролей Марина Кошкіна та Андрій Мостренко і їдуть з нами до військових. Найбільше військові потребують простих слів подяки і відчуття, що цивільні розуміють їхню самовіддачу і лицарство. Для захисників під час таких зустрічей чи опісля них важливо відчути шану, повагу, вдячність.

Можна вважати, що маємо єдину заборону для акторів, які презентують фільми: відмовляти бажаючим сфоткатися чи отримати автограф, але ми цю заборону навіть не проговорювали, всі кінозірки з радістю спілкуються з глядачами стільки, скільки треба, і навіть більше.

Кінозірки, які їздять з нами, майстри імпровізації. Скажімо, Ада Миколаївна чи Богдан Михайлович, чи Ірма Вітовська вміють захопити аудиторію. Коли дивлюся на вщент набитий зал - там люди очима бояться кліпнути, щоб нічого не пропустити, настільки їх зачаровують своїми промовами та імпрезами наші зірки.

- Військовослужбовці які фільми дивилися? - Багато дивилися: «Вітер зі сходу», «Східняк», «Гуцулка Ксеня», «Кіборги», «Черкаси», «Захар Беркут», «Мої думки тихі», «Толоку», прем’єрне кіно «Снайпер: Білий ворон» та «Я працюю на цвинтарі», «Обмін», «Фортеця Хаджибей», «Захар Беркут», «Крути 1918», «Поводир», «Мати Апостолів», «Атлантида», «Погані дороги» і ще багато. Тобто, в принципі, спектр досить широкий.

- Просто чи непросто у військові частини було потрапити?

- Ми ж не стукаємося у ворота військових частин безпосередньо. У цьому питанні важливою є підтримка Офісу Президента і Держкіно. Керівництву військово-цивільних адміністрацій в областях та відповідних військових установ (Національної гвардії, ЗСУ, інших підрозділів) ще у липні були надіслані листи з проханням сприяти показам українського кіно та призначити координаторів для співпраці з оргкомітетом проєкту «Кіно заради Перемоги!».

У відповідь надійшли листи вже із вказаними конкретними відповідальними особами. Наприклад, у Нацгвардії координують співпрацю з нами двоє полковників: голова пресслужби і начальник служби культурно-просвітницької роботи, з котрими ми на постійному контакті.

Таким чином з фахівцями найвищого рівня від початку туру було вибудувано правильний алгоритм взаємодії та комунікації. Це заощаджує час. Нам пропонують військові частини, надають контакти, і вже наша команда та я особисто спілкуємося з керівниками цих частин.

Фрагмент інтерв'ю Валентини Самченко. Див: Укрінформ. 10.12.2022

https://www.facebook.com/profile.php?id=100059190293203