f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

АХТЕМУ СІЕІТАБЛАЄВУ - АКТОРОВІ, РЕЖИСЕРУ І ЛІКАРЮ - 50!!

11.12.2022

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Дорогий Ахтеме, найщиріші вітання! Важко перші п’ятдесять, далі накопичений капітал помагатиме.

Ахтем переконливий у всіх своїх іпостасях. Хтось із актрис розповідав мені, як зустрічалися (років зо три тому) у Харкові з глядачами. Тоді транслювався телесеріал «Центральна лікарня», де Сеітаблаєв у ролі лікаря, хірурга. Підійшла глядачка, фанатка Ахтемова: «Вы такой замечательный! И как актер, и как врач - чудесный, очень профессиональный! Как вы людей лечите!» Ахтем спробував відбити комлімент: «Ні-ні, я тільки актор, ніякий я не лікар!». Глядачка: «Не надо скромничать, мы ведь все видим на экране!».

Має рацію: ми все бачимо. Лікар з Ахтема першостатейний - кажу це як його безпосередній начальник. Було таке: у фільмі «Ми є. Ми поруч» Романа Балаяна я постав у ролі (дуже маленькій, мікроскопічній, зате начальственній) головного лікаря. Ахтем там просто лікар, просто хірург. Щоправда, роль у нього головна. То й що? Я був начальником у самого Сеітаблаєва! Про що свідчить от ся фотка, де ми є, ми поруч.

Ахтем направду такий - йому і його персонажам віриш одразу. Чар особистості, якийсь особливий антропологічний дар - ось що таке ця акторська особистість. Від самих початків, коли він зіграв у фільмі Олеся Саніна «Мамай». Було це два десятки років тому. Кримсько-татарський матеріал, як і в фільмі «Татарський триптих» Олександра Муратова. Тоді ж починається і режисерська практика Ахтема (на обох картинах він був другим режисером). Сеітаблаєв - справжній син кримсько-татарського народу, носій його пам’яті, його травм, його етики і естетики. Про це свідчать дві його режисерські роботи - «Хайтарма» і «Чужа молитва». А ще - феномальна, просто феноменальна роль у фільмі «Додому» Нарімана Алієва! Роль батька, який прагне доправити тіло загиблого сина у Крим, на Батьківщину. Стільки болю і стільки знання про свій народ, такий стражденний і такий прекрасний…

Ахтем є не меншим патріотом і України та українства. На сьогодні в його особі маємо живий символ єднання наших народів, в долі яких стільки трагізму і гіркоти. Фільми «Кіборги» (він багато що змінив у ставленні нашої публіки до українського кіно), «Захар Беркут» (нова версія знаменитого Франківського твору), «Номери», з Олегом Сенцовим….Нині на виході фільм «Мирний-21». Історія спротиву Луганського прикордонного загону російським диверсійним угрупуванням у 2014 році. За анотацією, «сепаратисти та ворожі спецслужби безрезультатно намагалися змусити бійців-прикордонників зрадити Україні та повторити кримський сценарій: захопити українські території без бою. Попри відсутність досвіду, за рішенням діючого командира, загін вступив в бій…».

Актори, які у фільмі грають прикордонників, нині захищають нашу країну у лавах Збройних сил України від російських загарбників.

Отже, пішов відлік другого Ахтемового півстоліття. Хай буде він щасливим і багатим на творчі здобутки. І просто щасливим!!

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach