f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ЯК ВЛАДА КОЗА, вона ж ІРМА ВІТОВСЬКА, НАВОДИЛА ЛАД В ІТАЛІЇ. ТЕПЕР ЧЕРГА ЗА УКРАЇНОЮ…

09.12.2022

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Побував у кінотеатрі «Жовтень» на перегляді нового фільму «КОЗА НОСТРА. МАМА ЇДЕ» (спільне виробництво України та Італії, режисер Джованні Дота). У головній ролі ІРМА ВІТОВСЬКА, осяйна і чаклунськи-артистична. Її героїня на ймення Влада Коза карпатська мамця, яка продає дім і весь гармидер при тім і летить до Італії, до дочки. Вона - яскравий презентант ментальності української жінки, яка звикла наводити лад скрізь і власноручно. В Італії ці особливості виявляються на повну. Бо ж йдеться про Сицилію і про мафію і мафіозі, котрі хоча й у стадії виродження і занепаду (африканці підтискають-витискають і деіндний народець), одначе силу ще мають. Та Влада є влада - її енергетика і модернова вправність суттєво доповнюють мафіозну архаїку.

ІРМА дуже цікаво оповідала-коментувала історію роботи над фільмом. Вона швидко вивчила мову і перед камерою говорила італійською. З акцентом, звісно, ну так її героїня ж українка. Розказала, зокрема, що планували й продовження - як Влада вертає в Україну з новими італійськими родичами й друзями; тут же теж є мафія, вочевидь прогресивніша, нахабніша і винахідливіша, аніж сицилійська. Одначе війна ті плани поки що призупинила. А добре було б: зробити порівняльно-типологічний аналіз двох мафій…

До початку кіносеансу випроявилось добірне товариство - мої улюблені актриси Наталя Сумська і Наталя Васько (разом з Ірмою вони як раз і складають основу групу моїх улюблениць, не вистачало тільки Римми Зюбіної). А ще письменник і видавець Іван Малкович, письменник Андрій Кокотюха. На фото: моя тінь за світлим образом Ірми Вітовської; Андрій Кокотюха, Ірма Вітовська та Іван Малкович; Іван та Ірма; я присусідився до Наталі Сумської (відеозйомка і голос за кадром - Іван Малкович).

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach