f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ВСЕ ПЕРЕМАГАЄ ЛЮБОВ… ДО УКРАЇНИ, ДО ЛЮДЕЙ, ДО КІНО!!

02.12.2022

Sergiy Trymbach 

НСКУ, Українська кіноакадемія

Учора у Червоному залі Будинку кіно відбувся (організатор Осередок «Кіноспільнота») допрем’єрний показ фільму «ОБМІН» режисера Володимира Харченка-Куликовського. Майже вщерть заповнений зал, який вдячно приймав творчу групу, що вийшла на сцену. Оператор Сергій Борденюк зізнався - із прем’єрою свого фільму він тут, на цій сцені Будинку кіно, усього лишень вдруге. Перший раз це трапилось 1988-го - з фільмом Миколи Мащенка «Все перемагає любов» (за оповіданням Олеся Гончара «За мить щастя»). В «Обміні» теж перемагає любов, тут її повний боєкомплект (теж версія Борденюка, який прочитав абревіатуру БК, Будинок кіно як «БоєКомплект»). Хоча ж оповідь про війну - ту, що тривала на Донбасі з 2014 року.

Про сам фільм, який виходить у прокат з 6 грудня, напишу окремо. Поки що дуже коротко. Потужна картина, драматургія якої (сценарій Костянтина Лінартовича і Влада Дудка, який є і художником фільму) вибудувана за класичними законами, сформульованими ще за античних часів. Кілька несподіваних поворотів історії, яка спресована в часо-просторі на максимумі. Щільність цю забезпечує і пластична сторона фільму (браво операторові й художнику!), і сильні акторські роботи. Передусім це В’ячеслав Довженко і нове для мене ім’я - Владислав Мамчур, який володіє даром відтворити увесь спектр, усю палітру проявів людської природи…

Невелика, але блискуче зроблена роль Кока (кухаря),- Василь Баша неповторний, частіше б його знімали! Дмитро Лінартович - він прибув на показ з фронтових реалій, як завжди достовірний і стильно огранений. Та увесь акторський ансамбль злагоджений і точно психологічно і соціально офактурений… Відзначу угадувану присутність у багатьох компонентах стрічки креативного продюсера Андрія Дончика.

Успіх боєкомплектного показу (повна глядацька зала і захоплений прийом фільму) гарантує, сподіваюсь, щасливу долю картини і в прокаті - попри всі негативи буднів війни. На фото: Дмитро Лінартович, В’ячеслав Довженко, на сцені Червоної зали. У глядачевому залі, перед початком вечора - Лариса Кадочникова та Олесь Янчук; уже після показу мав бесіду з Владиславом Мамчуром.

Анотація фільму від «Кіноспільноти»

Фільм "Обмін"– це воєнна драма про історії двох сімей, де дорослі чоловіки взяли до рук зброю, відтак схрестили свої долі.

Як віддати батьківський борг по той бік лінії фронту? Чому вбиватиме лікар і коли вірити ворогу? Чим війна на сході України не схожа на жодну іншу війну у світі? Це глибоко кінематографічний погляд на стосунки батьків та дорослих дітей в обставинах російського вторгнення в Україну.

Режисером стрічки виступив Володимир Харченко-Куликовський, автори сценарію – Костянтин Лінартович та Влад Дудко, оператор – Сергій Борденюк.

Виробництво – "Кінокомпанія 2016", продюсер – Євген Дяченко.

Головні ролі виконали: В'ячеслав Довженко, Єгор Козлов, Дмитро Лінартович, Василь Баша, Ганна Адамович, Владислав Мамчур, Олександр Єфименко, Андрій Олефіренко

Фільм знято за підтримкою Держкіно України.

Дистриб'ютор - компанія UFD

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach