f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ПРАЦІВНИКИ ДОВЖЕНКО-ЦЕНТРУ ОБРАЛИ ДОВЖЕНКА ГОЛОВОЮ СВОГО ОСББ…

15.11.2022

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Сьогодні кілька годин знаходився в Національному центрі Олександра Довженка. Уже на вході мені запропонували зіграти в лотерею. Я висмикнув один із папірців, на якому прочитав: "ПЕРЕДБАЧЕННЯ ДЛЯ ВАС: Давайте знайомитись: я - Олександр Довженко, голова вашого ОСББ". Вахх, як це правильно!

Я тут же оповів, що в мене довідка є від рентгенолога (не плутати з кінологом): я народився 1895 року. Усього лишень на рік молодший від Довженка. Знайомий з ним усе ближче, вже третю книгу пишу про нього, не кажучи про інші роботи. Відтак вітаю його обрання лідером ОСББ.

Потому мене повели пити чай у місцеву кав’ярню. Не дуже вдало - гаряча чашка присохла до поверхні столу так, що не посунеш. Ну, то таке.

Далі я розповідав - на відеокамеру (це все Ганка Третяк зорганізувала) - про літа своєї праці у Довженко-центрі (1998-2004). Про те, зокрема, як забезпечив вступ архіву до ФІАФ, Міжнародної федерації фільмових архівів (скористався знайомством з тодішньою президенткою федерації, німкенею - вона приїхала до Києва і…).

Потому фільмосховище (на фото), де я виймав, наугад, коробки з плівкою і розповідав історії фільмів і їхніх авторів. Трапились «Арсенал» Довженків, «Два в одному» Кіри Муратової, «Дві Юлії» Олени Дем’яненко… Фільми не тільки зберігають, їх і поновлюють, реставрують, вивчають. Усього цього не буде, якщо ми дозволимо керівництву Держкіно роздерибанити кіноскарбницю. Хоча вони тепер уже говорять, що не збираються цього робити. Ще два тижні говорили протилежне: що вся фільмова колекція буде передана нікому не відомій фейковій організації…

Що завтра? Завтра засідання профільного комітету Верховної Ради, на яке запрошений і я. Те саме питання, що і 26 серпня, коли весь склад комітету проголосував за рекомендацію щодо скасування наказу Держкіно про «реорганізацію» Довженко-центру. Тоді пані Кудерчук навіть не досиділа до фіналу засідання, і стало зрозумілим: імєла вона нас всіх, разом з нардепами, увіду. Так і сталось. Що буде завтра - побачимо. Мій прогноз - кумедь триватиме. Не в Кудерчук справа, а в тих, хто стоїть за нею. Могутні люди, напевно ж так… Ну, так і ми ж не пальцем роблені.

Фото Тетяни Деркач, яка і допомогла зайти до фільмосховища... Дякую!!

https://www.facebook.com/100000477066288/videos/pcb.9023752107650602/444078974554819

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach