f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

От і сьогодні в Івана знову ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ... Дай Боже...

26.10.2022

Стелла Кломінська

НСКУ, Українська кіноакадемія

Його обличчя завжди прикрасить будь-яку сторінку. Тому ще раз вітаємо з уродинами і бажаємо всіляких гараздів, Миру і Перемоги!


MiraStudia Модерна Україна

25 жовтня виповнюється 74 роки Івану Гаврилюку - видатному українському актору, сценаристу, режисеру, народному депутатові України IV скликання, народному артисту України. Це звання він отримав першим після здобуття незалежності України.


Фільми з його участю увійшли до золотого фонду вітчизняного кінематографа: "Захар Беркут" Леоніда Осики", "Вавілон-ХХ" Івана Миколайчука, "Кармелюк" Григорія Кохана, "Легенда про княгиню Ольгу" Юрія іллєнка. Івана Гаврилюка запрошували до москви, але він не зрадив Україні. Він товаришував з геніями українського кіно: Іваном Миколайчуком, Бориславом Брондуковим, Юрієм Іллєнком, Леонідом Биковим.

Народився майбутній актор на Львівщині. "З бiльш-менш свiдомих рокiв, як i бiльшiсть моїх однолiткiв, мрiяв стати льотчиком. Про акторство з пелюшок не думав. Мiй батько, Ярослав Михайлович, - людина обдарована: гарно малював, розписував церкви, - тож, можливо, любов до мистецтва передалася менi на генетичному рiвнi.", - розповідав Іван Гаврилюк в одному з інтерв'ю.

Грав у народному театрі. Був актором Львівського театру імені Заньковецької.

"До Києва приїхав вiсiмнадцятирiчним юнаком. Iван Миколайчук був першим актором кiно, якого я бачив зблизька. Вiдтодi й назавжди закарбувався менi його лик з великими i сумними очима. Ми були зовсiм чужими людьми, але Iван мене прийняв як рiдного. З першої зустрiчi здавалося, що знайомi усе життя. Так я i поселився у нього надовго. Iванова оселя мала надзвичайну енергетику - тут був мiкросвiт i макросвiт для душi й серця.", - згадував Іван Гаврилюк.

У 1970 р. він закінчив кінофакультет Київського державного інституту театрального мистецтва імені І. Карпенка-Карого.

"Київ - моя доля. Думаю, що вона красива. Уперше приїхав сюди в 1966 році сформованим юнаком і дуже важко звикав до столиці. Тут інший ритм життя, інші взаємини між людьми, зовсім інші швидкості, набагато вищі, аніж у Галичині. Найбільший для мене страх у столиці України - російська мова на кожному кроці!", - розповідав в одному з інтерв'ю Іван Гаврилюк.

Його кінодебют відбувся в 1969 р. ще у період навчання в інституті в драмі Бориса Івченка "Анничка".

З 1973 р. Іван Гаврилюк став актором кіностудії імені О.Довженка.

Першою великою роботою актора стала участь у фіильмі "Хліб і сіль". У 1986 р. він став керівником кіновідео-об'єднання "Україна", розширивши свою творчу діяльність , працює режиссером і сценаристом на студии "Контакт".

Іван Гаврилюк зіграв понад 50 ролей в кіно. Образи, створені актором, надзвичайно правдиві і переконливі.

"Кіно - це така річ, яка формує людську свідомість. Кіно формує свідомість більше, ніж церква. Якщо брати в масштабах держави, то кіно, крім того, що в ідеалі воно має бути високим мистецтвом, ще є інструментом ідеології. Українське кіно нині знімають все більше. Війна та розрив стосунків із російським ринком дали поштовх. ", - з інтерв'ю Івана Гаврилюка.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

https://www.facebook.com/klominska

https://www.facebook.com/mirastudia.ua

https://www.youtube.com/watch?v=MfVxSwW9c-w&t=127s

https://www.youtube.com/watch?v=sMf-iiOAbc0&t=206s