f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ОЛЕГ ВЕРГЕЛІС... НЕ ПРОЩАЮЧИСЬ...

02.10.2022

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Коли вчора я прочитав приголомшливу новину про смерть Олега, написав коментар: Олег, не вірю, але якщо справді так - дуже прошу Вас передумати і лишитись. Це кіно, цей театральний спектакль треба додивитись до кінця!

Не передумав, на превеликий жаль. Надто наполегливо його покликано... За куліси вселенської вистави. Підозрюю, що хочуть з ним порадитись, внести правки у п'єсу, у саму режисуру.

10 чи 12 днів тому телефонував йому. Він був у лікарні, тій самій, де рік тому перебувала і моя дружина. Зі схожими проблемами. Хотів подарувати Олегу свою книжку про Богдана Ступку, де я доволі рясно цитую їхні розмови. Олег умів розмовляти з великими акторами, умів тримати нитку розмови кріпко.

Домовились: як тільки вийде з лікарні - стелефонуємось. Ну от, виходить, що Олег попрямував на продовження бесід з Богданом Сильвестровичем. Біля могили Ступки я був сьогодні, сказав про смерть Олега. Але не сказав слова "чекайте" - хто ж знає, які там відстані, стільки душам летіти одна назустріч іншій?

В Олега душа була, як скрипка - вона читала партитури театральних вистав і відтворювала їх своїм неповторним голосом.

А ще він був письменником - словом володів досконало. Відтак кожна його книжка, кожен есей перетворювалися на новели і повісті, які захоплювали глибиною і любов'ю. Він справді любив тих, про кого писав, його не дуже цікавили "прості технарі", в театрі і кіно, які нудно тягнуть один і той же мотив.

Про кіно він писав чудесно, усе написане ним лишиться, я певен. Тексти, од яких запалюватимуться нові зірки в мистецькій журналістиці, мистецькому письменництві.

А все ж, Олеже, дорогий, так зарано Ви йдете, так зарано. Гірка сльоза котиться крізь мою душу, а тільки ж не знімає болю, не тамує його.

На світлині, якій уже літ 5-6, ми разом з Ларисою Кадочниковою, творчість якої і її саму Олег любив і цінував.

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach

https://www.youtube.com/watch?v=SUi-BMkqoCo

Прощання з театральним критиком Олегом Вергелісом відбудеться 3 жовтня у театрі імені Франка

https://glavcom.ua/kyiv/news/proshchannja-z-teatralnim-kritikom-olehom-verhelisom-vidbudetsja-3-zhovtnja-u-teatri-imeni-franka-879325.html