f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ДОВЖЕНКО-ЦЕНТР: ПОЧАТОК НОВОЇ ДОБИ

14.09.2022

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Рівно три роки тому відкрили Музей кіно - у приміщенні Національного центру Олександра Довженка. Відкрили виставкою ВУФКУ. Всеукраїнське фотокіноуправління працювало тільки вісім років (1922-1930), і досягло вражаючих успіхів. Їх і відображено на виставці...


Цьогоріч - 100 літ ВУФКУ, війна поки що завадила пригадати й гідно відзначити ювілей установи, яка стала прообразом Держкіно, а власне створила основу національного кіномистецтва, екранної культури. За що ВУФКУ і знищено було, ліквідовано у 1930 році, а всі важелі управління кінематографом перевели до Москви, звісно. Ну, а сьогодні уже в Києві хочуть знищити Довженко-центр, колізія надто відома нині. Отак воно - можна кричати "Слава Україні" і підло працювати на погибіль нашої культури.

Три роки тому я написав далі так: Потому (після відкриття виставки) був фільм "Нариси радянського міста" (1929) у супроводі електроакустичного гурту DZ"B.

Кіно, якому вже майже сто літ, а в залі -молодь, от се найвідрадніше! І все це робить справді молода команда на чолі з Іваном Козленком (нині - з Оленою Гончарук). Найщиріші вітання! Так тримати!

На фото:

12 вересня 2019 року. Зали музею кіно і виставка ВУФКУ