f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

МОЛИТВИ ЗА ГЕТЬМАНА БОГДАНА СТУПКУ…

28.08.2022

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Я просто вражений: на презентацію моєї книжки «БОГДАН СТУПКА. МЕТАМОРФОЗИ» («Дух і літера», 2022) в кінотеатр «Жовтень» прийшло набагато більше людей, аніж я очікував! Вільних місць у просторому фойє не було, люди стояли і слухали. Потім я ще хвилин сорок підписував книжки, яких просто не вистачило.

А які люди виступали! Леонід Фінберг, керівник видавництва «Дух і літера», Михайло Захаревич, генеральний директор і художній керівник Національного театру імені Івана Франка, знамениті акторки і актори Лариса Кадочникова, Поліна Лазова, Людмила Смородіна, Богдан Бенюк!! І, звичайно, Остап Ступка та директор Благодійного фонду Богдана Ступки Ірина Батько-Ступка - саме завдяки їй в кінотеатрі експонувалась виставка фотопортретів великого актора, а також виставка графіки ще одного генія, художника Сергія Якутовича. Стільки спогадів, скільки емоцій, а з тим разом смішного й великого водночас.

Враження, що душа Богдана Сильвестровича була у ці хвилини й години з нами.

Спасибі усім, хто прийшов, хто підтримав, хто любить творчість великого артиста, а з ним разом - й український театр і кіно!

Узагалі, відчуття таке, що в самій атмосфері України щось міняється убік загострення інтересу до української культури - як сучасної, так і класичної. Це здорово!

По закінченні презентації - показ фільму «Молитва за гетьмана Мазепу» (2001) Юрія Іллєнка, зі Ступкою у головній ролі. Картина свого часу викликала аж надто неоднозначні відгуки - і професіоналів, і звичайних глядачів. Більшість була в опозиції до фільму. Однією з головних причин того була неясність фабули, навіть для українців, занадто брутальна експресія викладу історії, сюрреалістична стилістика… Це змусило автора фільму зробити нову його версію, де сам Іллєнко коментує (за кадром) те, що відбувається на екрані…

Сьогодні кінострічка сприймається багато в чому по-іншому. Відтак я запропонував Ірині Ступці влаштувати показ, з обговоренням фільму. Із залученням науковців, передусім істориків, культурологів, критиків, режисерів (молодих передусім). За двадцять літ, що минули з моменту появи картини, виросло нове покоління, яке дивиться на світ не зовсім так, як їхні батьки і діди.

Перефразовуючи давній гімназичний жарт можна сказати: Богдан Ступка не знав, який він, Богдан Ступка.

На фото: 1, 3 - фойє кінотеатру «Жовтень» до початку презентації книжки; Остап Ступка; 2. Остап Ступка; Михайло Захаревич, Леонід Фінберг; актриса Людмила Смородіна («наділа капелюх, бо так любив Богдан»).

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach