f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

НА ПРОЩАННЯ. ІЛЛІНСЬКИЙ МИКОЛА СЕРАФИМОВИЧ (27.01. 1934 - 30.06. 2022)

01.07.2022

Сергій ТРИМБАЧ

НСКУ, Українська кіноакадемія

Кінорежисер ІЛЛІНСЬКИЙ пішов у засвіти на 89-му році життя. Останні літа далися йому важко - гніт хвороб і життєвих обставин…

Рівно 60 літ тому він дебютував в кіно - картиною «У мертвій петлі» (разом із Суламіф Цибульник) - про легендарного льотчика Сергія Уточкіна. Цікава, точна, багата на нюанси (історичні, психологічні і власне жанрові) кінострічка.

Потому кілька десятиліть праці на кіностудії імені О.Довженка. Фільми, фільми, фільми - вдалі і не зовсім. Трапився і шедевр - картина «Загублені в пісках» (1984), з Марком Прудкіним, Людмилою Зайцевою та Григорієм Гладієм у головних ролях. Про те, як поступово пожирають людські душі нікчемні інстинкти, про страх людських трансформацій, якими керує жадібність. Абсолютна досконалість і виразність візуальних образів (за камерою стояв не хто-небудь, а маестро Сурен Шахбазян!).

Узагалі, 1980-ті роки позначені цікавими пошуками Миколи Іллінського - стильовими і жанровими, про що свідчать картини «Мільйони Ферфакса» (1980, детектив з Юозасом Будрайтісом у головній ролі), казкове фентезі «Фантастична історія» (1988), «Ціна голови» (1992, екранізація повісті Жоржа Сименона), «Зірка шерифа» (1992, пригодницька історія за твором Сідні Шелтона)… Одним із перших режисер пішов убік пошуку на базі популярних жанрових сполук, та ще й орієнтуючись на твори західноєвропейських та американських авторів.

Микола Серафимович важко пережив кризу українського кінематографа у 90-ті та «нульові». Його пошуки скерувались убік світоглядних та релігійних проблематик. А ще він виявляв велику громадську активність, що я добре відчув у роки, коли очолював Спілку кінематографістів України. Іллінський різко критикував і Держкіно, і саму Спілку, і всю кінематографічну громаду за бездіяльність. Далеко не завжди ми досягали спільної точки зору, іноді навіть сварились. Одначе я не міг не оцінити громадський темперамент режисера - нині щось подібне зустрічається не часто.

Жаль, дуже жаль. Пішла людина, чий внесок в наш кінематограф ще належить поцінувати належним чином - передусім історикам кіно.

Найщиріші співчуття дочці небіжчика, режисеру Світлані Іллінській, усій родині, у тому числі родині кінематографічній. Царство Небесне, Вічна пам’ять!

Прошу вибачення за фото Миколи Іллінського (чорно-біле) - інших не знайшов.

Григорій Гладій в картині "Загублені в пісках" Плакати фільмів "У мертій петлі" та "Мільйони Ферфакса", "Фантастична історія".

Прощання з кінорежисером Миколою Серафимовичем Ільїнським відбудеться 2 липня 2022 року о 12.30 в крематорії Байкового цвинтаря..