f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

«Meet Ukrainian Producers!» на 70-му Каннському МКФ

25.05.2017

21 травня 2017 року Держкіно України, Фонд Ігоря Янковського, ГО «Ініціатива заради майбутнього» та Monegasque Association Helping Hand на Каннському кінофестивалі провели бізнес-ланч для професіоналів кіноіндустрії «Meet Ukrainian Producers!».

Подія проводилася вже другий рік поспіль і викликала неабияку зацікавленість у іноземних продюсерів, зібравши в панорамному залі ресторану «Le 360» у готелі Radisson Blu Cannes понад 80 представників вітчизняної та міжнародної кіноіндустрії. 

З вітальним словом до присутніх звернулися посол України у Франції Олег Шамшур, Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко та засновник благодійного Фонду «Ініціатива заради майбутнього» Ігор Янковський.

Представляючи сучасний розвиток українського кінематографа та зміни в законодавстві, голова Держкіно Пилип Іллєнко зазначив: «Держава приділяє все більше уваги розвитку кіноіндустрії, і цьогоріч значно зросла фінансова підтримка вітчизняних кінопроектів з бюджету. Завдяки цьому, кіно в Україні перебуває на підйомі. Показово, що на ювілейному 70-му Каннському кінофестивалі два українських повнометражних фільми потрапили до офіційної конкурсної програми і паралельного конкурсу «Двотижневик режисерів». На сьогодні за рахунок державного фінансування реалізується більше 90 вітчизняних кінопроектів, з них 51 повнометражний фільм. Запрошуємо іноземних продюсерів приєднуватися до цього процесу».

«Коли п’ять років тому Фонд, який я заснував, почав підтримувати вітчизняний кінематограф – просувати його за кордоном – ми були майже єдині, кого це цікавило. Тоді мало хто міг припустити, що через кілька років це розів’ється в потужну індустрію. І мене дуже тішить, що сьогодні ми бачимо стрімкий розвиток вітчизняного кінематографа. Значно зросла кількість спонсорів, які охоче підтримують наші ініціативи. Вперше у Каннах вдалося об’єднати стільки вітчизняних компаній, організувати дійсно об’єднаний український стенд і провести ряд івентів, які гідно представляють наш кінематограф на світовому ринку», – підкреслив Ігор Янковський.

Під час бізнес-ланчу до уваги іноземних продюсерів були представлені вісім українських повнометражних картин, що перебувають на різній стадії виробництва та в пошуках іноземних партнерів.

Це фільми «Бобот» (Mental dRive Studio), «Ворошиловград» (компанія LIMELITE), «EGREGOR» (Solar Media Entertainment), «Сторожова Застава» (компанія KINOROB), «Quester&Max» (компанія Pronto Film), «Толока» (Illienko Films LLC), документальна стрічка «Панорама» (MaGika Film Company) та художній фільм «Tera» (об’єднання «Сучасне українське кіно»).

Останні два проекти презентували молоді українські режисери Юрій Шилов та Нікон Романченко, які разом з іще чотирма своїми колегами приїхали до Канн за підтримки Фонду Янковського. Як і торік, нове покоління вітчизняних кінематографістів візьме участь у роботі ринкової секції Short Film Corner і продемонструє свої фільми на Каннському кіноринку Marсhe du Film. Вони представлять такі короткометражні фільми: «Згущене молоко» (режисер Катерина Горностай), «Інтервал» (режисер Нікон Романченко), «Цвях» (режисер Філіп Сотніченко), «Кров» (режисер Валерія Сочивець), «Панорама» (режисер Юрій Шилов), «Марія» (Навруз Хікмет).

Цього року іноземні продюсери зазначили, що вагомо підвищився рівень підготовки українських проектів для копродукції. Деякі вже під час бізнес-ланчу запропонували українським колегам провести переговори про співпрацю. І всі присутні відзначили високий рівень організації заходу та необхідності подібних зустрічей. Минулорічний досвід проведення Фондом Янковського бізнес-ланчу в Каннах показав, що завдяки такому неформальному спілкуванню українські режисери та продюсери дійсно знаходять партнерів закордоном. Уже в цьому році в Україні реалізовується ряд цікавих проектів у копродукції з європейськими компаніями. Все частіше з’являються фільми, зняті у співпраці з провідними продюсерами з Італії, Франції, Польщі, Литви, Німеччини тощо.

Нагадуємо, що в рамках 70-го Каннського кінофестивалю, який проходить з 17 по 28 травня 2017 року, Україна представлена ??власним національним павільйоном на професійному майданчику – кіноринку Marche du Film та має слоган «Ukraine Is Your Destination». Організаторами цьогорічного павільйону стали Державне агентство України з питань кіно, КМКФ «Молодість», Українська кіноасоціація, Асоціація Кіноіндустрії України, Асоціація продюсерів України, компанія Solar Media Entertainment і Всеукраїнський благодійний фонд Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього».

Офіційна інформація