f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Європейська кіноакадемія нагадала про Олега Сенцова

11.12.2016

10 грудня 2016 року у польському Вроцлаві під час урочистої церемонії вручення нагород Європейської кіноакадемії кінематографісти нагадали про українського режисера Олега Сенцова, що є бранцем путінського режиму.

Про Олега Сенцова розповіла Марія Альохіна з гурту «Pussy Riot», що сама провела два роки в ув’язненні за пісню проти Володимира Путіна. Розповідаючи про це, вона додала: «Маю надію, що він нам усім не подобається». Її слова зустріли оплесками.

«Я тут, щоб говорити про українського режисера Олега Сенцова. Вашого колегу, який навіть не робив того, що я, – вела далі Марія Альохіна. – Олег Сенцов отримав вирок – 20 років ув’язнення. І нині він у Сибіру, у Якутії. Погода сьогодні в Якутії –42 градуси за Цельсієм. Дуже холодно».

«В Олега двоє дітей. Йому 40 років. І 20 років у російській в’язниці означають смерть», – наголосила Марія Альохіна.

Вона зачитала фрагмент листа Олега Сенцова, який було оприлюднено у серпні 2016-го, в якому кінорежисер говорить про себе й інших політичних в’язнів: «Ми не ваше слабке місце. Якщо нам доведеться стати цвяхами у кришку труни тирана, я хотів би бути таким цвяхом. Просто знайте, що цей цвях не зігнеться».

«Спільнота сильніша за уряд. Бо спільнота не має меж. І я вірю, що спільно ми можемо змінити речі. Я хочу закликати вас стати за Олега і його свободу. Зараз», – завершила свій виступ Марія Альохіна.

Переглянути відео можна тут>>>.

Власна інформація НСКУ